Европейската комисия обяви Париж за Столица на иновациите за 2017г.

...
Европейската комисия обяви Париж за Столица на иновациите за 2017г.
Коментари Харесай

Париж е най-иновативния град за 2017г., обяви Европейската комисия

Европейската комисия разгласи Париж за Столица на нововъведенията за 2017г. след съревнование с общо 32 града. Наградата iCapital, съпроводена от 1 милион евро, е част от програмата Хоризонт 2020 за проучвания и нововъведения. Следват Тел Авив и Талин, които получават по 100 000 евро.

Карлос Моедас, еврокомисар по въпросите на проучванията, науката и нововъведенията, разгласи резултатите на форума Web Summit в Лисабон. " Градовете се дефинират не от размера и популацията им, а от дълбочината на визията им и властта, която се дава на жителите им ", сподели той. " Някои градове не се боят да опитват, не се опасяват да включат жителите си в създаването и изпробването на нови хрумвания. Това за градовете, даващи власт на жителите си. "

Десетте финалисти за iCapital бяха Орхус, Берлин, Копенхаген, Хелзинки, Ница, Париж, Талин, Тампере, Тел Авив и Тулуза.

Показателно е, че 3 от тях са френски градове, 2 са финландски и 2 - датски. Париж предходната година бе измежду деветте финалисти, само че тогава завоюва Амстердам. Сега френската столица е отличена поради това, че управата ѝ е посочила по какъв начин всеки фактор - децата, възрастните, фирмите и неправителствените организации във всяка част " създават града " и " създават в града ".

До състезанието бяха позволени градове с най-малко 100 000 поданици (или най-големият град в съответната страна, в случай че под този праг) от страна, асоциирана с Хоризонт 2020. Независимо жури оцени по какъв начин се усъвършенства животът в градовете посредством планове, стартирани след 1 януари 2016г., и по какъв начин те подтикват иновативност на локално равнище под формата на концепции, процеси и модели за ръководство.

Плюс е привличането на жителите и реализирането на техни хрумвания, както и увеличение привлекателността на града и превръщането му в образец за други.



Всичко, което би трябвало да знаете за: Градска среда (1556)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР