Европейската комисия обяви, че пуска платформа за съвместни покупки на

...
Европейската комисия обяви, че пуска платформа за съвместни покупки на
Коментари Харесай

Брюксел пуска платформа за общи покупки на газ

Европейската комисия разгласи, че пуска платформа за взаимни покупки на природен газ, полутечен газ и водород от страните членки за понижаване зависимостта на Европейския съюз от съветските доставки.

Това ще бъде непринуден координационен механизъм, сплотяващ Еврокомисията и страните членки, подкрепящ закупуването на газ и водород за съюза, посредством оптимално потребление на груповата политическа и пазарна тежест на Европейски Съюз, напомня се в известието от Брюксел какво е било контрактувано на срещата на върха на 25 март.

" Ясно е, че Европейският съюз е прекомерно подвластен от Русия за нашите енергийни потребности. Отговорът се крие във възобновимата сила и, в по-близък проект, диверсификацията на доставките ", разяснява Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейския зелен контракт. По думите му бъдещата платформа ще помогне на страните членки дружно да купуват газ от други снабдители и да се развива интернационален пазар за водород в интерес на всички страни.

" Руската експанзия против Украйна промени коренно геополитическия подтекст на енергийната сигурност на Европа. Решихме да прекратим зависимостта си от съветските изкопаеми горива и би трябвало отчасти да ги сменяем с различни източници на доставки. За да успее в тази задача, Европейски Съюз би трябвало да употребява своята групова политическа и пазарна мощ на международните пазари на газ ", добавя еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Достъп до платформата ще имат страните членки, националните оператори на преносни системи, асоциациите и участниците на газовия пазар.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР