Европейската комисия обърна внимание на практиката в България банките да

...
Европейската комисия обърна внимание на практиката в България банките да
Коментари Харесай

ЕК поиска банките в България да не могат да вадят автоматично изпълнителен лист по непогасени кредити

Европейската комисия обърна внимание на практиката в България банките да вадят автоматизирано изпълнителен лист против длъжници, просрочили падеж.
Според Европейска комисия България би трябвало да преразгледа законодателството си и то да подхожда с правото на Европейски Съюз - за неравноправните клаузи в потребителските контракти (Директивата за неравноправните клаузи в потребителските контракти, Директива 93/13/ЕИО). Директивата пази потребителите против неравноправни клаузи в контракти с търговци, в това число снабдители на финансови услуги т.е. банки. Правилата на Европейски Съюз подсигуряват също по този начин, че тези неравноправни клаузи не са обвързващи за потребителите и те разполагат с ефикасни средства за правна отбрана против тях при рационални условия.
Съгласно правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз това значи, че националните съдилища са задължени да преценяват неравноправния темперамент на договорните условия ex officio, т.е. даже в случай че потребителят не повдигне въпроса. Брюксел установи, че сега в България заповедите за осъществяване и заповедите за неотложно осъществяване се издават без основни инспекции от съдилищата и може да се оспорва единствено при доста строги условия. По-конкретно, някои кредитори, като да вземем за пример банки, могат да получат заповеди за неотложно осъществяване съвсем автоматизирано, като потребителите разполагат с доста лимитирани благоприятни условия, с цел да предотвратят или да оспорят осъществяването, основаващо се на несправедливи договорни условия.
Ако България не изпрати задоволителен отговор в границите на идващите два месеца, Комисията може да издаде стимулирано мнение по този въпрос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР