Европейската комисия най-после даде картбланш на Стратегическия план за развитие

...
Европейската комисия най-после даде картбланш на Стратегическия план за развитие
Коментари Харесай

Брюксел даде зелена светлина на Стратегическия план за земед...

Европейската комисия най-сетне даде картбланш на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за интервала 2023-2027 година, оповестиха от пресцентъра на институцията. Последният вид на Плана бе изпратен за утвърждение през месец ноември. Одобреният план е в размер на 5.6 милиарда евро и ще влезе в действие на 1 януари 2023 година

„ Стратегическият проект основава благоприятни условия и дава финансови принадлежности за доста необятен набор от бенефициери като растениевъди, животновъди, включително пчелари, биопроизводители, както и за лозаро-винарския бранш, общините в селските региони и други “. Това разяснява министърът на земеделието Явор Гечев след информацията от Брюксел за утвърждение на проекта. 

Той посочи, че в тази връзка при започване на идната година агроведомството стартира информационна акция в цялата страна за показване на Стратегическия проект. В Пловдив срещата ще е през януари, а датата в допълнение ще се оповести. 

Подпомагането на приходите заема значимо място в българския проект за понижаване на разликата в приходите сред земеделските стопани и служащите в други браншове. За да се реализира по-справедливо систематизиране на подпомагането, дребните и междинните стопанства ще получат преразпределително заплащане, а за по-големите стопанства ще се ползва таван от 100 000 евро. Над 600 милиона евро ще бъдат заделени за подкрепяне на секторите на месото, млечните артикули, плодовете и зеленчуците.

В проекта на България се плануват и характерни вложения за увеличение на площта за биологично земеделие. Финансирането за развиване на селските региони ще спомогне за справяне с провокациите, свързани с обезлюдяването, бедността и застаряването на популацията. Планът ще поддържа основаването на над 9000 работни места и 650 инфраструктурни вложения в селските региони. Те включват построяването или реконструкцията на водоснабдителни системи или реконструкцията на локални пътища, учебни заведения и детски градини. Повече от 5200 млади аграрни стопани също ще получат специфична поддръжка за пускане на активност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР