Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни

...
Европейската комисия настоя днес държавите в ЕС да предприемат незабавни
Коментари Харесай

ЕК настоява за незабавни мерки за чист въздух

Европейската комисия настоя през днешния ден страните в Европейски Съюз да подхващат незабавни ограничения за обезпечаване на чист въздух . Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела уточни пред публицисти, че Европейска комисия повече няма да чака, съобщи Българска телеграфна агенция.

Заявихме, че ще се отнасяме съществено към сериозните въпроси - това вършим. Утре комисарите ще обсъдят въпроса на седмичното си съвещание. Държавите, които не са изпълнили до момента условията и още не са предадени на съд, имат период до понеделник да предложат нови ограничения. Ако преценим, че тези ограничения ще доведат до бързо усъвършенстване, може да не отнесем въпроса до съда , съобщи Вела.

Изискванията са остарели и трябваше да бъдат приложени от дълго време. Достатъчно чакахме и повече няма да чакаме. Призовавам всички страни в Европейски Съюз да решат този въпрос със спешността, която съдържа. Отговорността за деяние е на страните, има и правни последствия, добави еврокомисарят. Той означи, че годишно в Европейски Съюз от дихателни заболявания умират към 400 000 души.

Вела през днешния ден се срещна с представители на девет страни от Европейски Съюз, които не са обезпечили качество на въздуха и които са застрашени от дело в Съда на Европейски Съюз. През 2008 година Европейски Съюз вкара оптимално възможни прагове на замърсяване на въздуха. В 23 от 28-те страни в Европейски Съюз тези условия не са изпълнени и въздухът е прекалено нечист в над 130 града.

По един от индикаторите за замърсяване Европейска комисия води дело против 13 страни (Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Испания, Англия и Люксембург). По втори индикатор подсъдимите страни са 16 - Белгия, България , Чехия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Унгария, Италия, Латвия, Португалия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия и Словения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР