Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България ако

...
Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България ако
Коментари Харесай

ЕК заплаши България с наказателна процедура за `златните паспорти` |

Европейската комисия може да стартира наказателна процедура против България в случай че законът за българското поданство не бъде изменен в частта на така наречен " златни паспорти ", заяви през днешния ден еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, предава Българска телеграфна агенция.

Законодателството на България, Кипър и Малта разрешава против инвестиция от сред 800 хиляди и 2 млн. евро да бъде публикуван български паспорт на задграничните вложители. Рейндерс акцентира пред Екологичен потенциал, че тази седмица комисията е изпратила  по този мотив до България и чака отговор в период от един месец. Той добави още, че " европейските полезности не са за обмен, само че за жалост това не е явно във всички страни ".

Тази седмица Европейска комисия предприе наказателни процедури против Малта и Кипър, които по неговите думи в последните години са получили милиони евро за издаването на няколко " златни паспорта ".

Рейндерс добави още, че схемите за даване на поданство или право на престой в Европейски Съюз от години тревожат европейските институции поради заплахите за сигурността, за корупция и пране на пари, както и че даването на поданство на човек, който няма връзка с страната, издаваща паспорт, е нарушаване на европейското законодателство. 

По данни на Европейска комисия, с изключение на трите европейски страни, които " продават " поданство, в Европейски Съюз 19 страни ползват схеми за даване на право на престояване против вложения - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания

От ЕНП обявиха, че въпреки тези схеми да имат пропуски, те оказват помощ на страните да се оправят с икономическата  рецесия. Социалистите и демократите означиха, че от този механизъм някои страни са получили над 24 милиарда евро за последните 10 години, както и че вложенията са значими, само че не повече от европейските полезности. От " Обнови Европа ", " Идентичност и народна власт ", както и от Зелените настояват, че наказателните процедури са нужни. Европейските консерватори и реформатори показаха, че в Европейски Съюз няма място за нарушители, а от Европейската обединена левица приканиха за възбрана на " златните паспорти ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР