Европейската комисия може да накаже България заради неприлагане на принципа

...
Европейската комисия може да накаже България заради неприлагане на принципа
Коментари Харесай

ЕК може да накаже България заради такса смет

Европейската комисия може да накаже България поради неприлагане на правилото " замърсителят заплаща " при определянето на такса боклук, сигнализира Българската стопанска камара (БСК).

Преди време бизнес организацията прати тъжба до Брюксел поради несправедливото пресмятане на таксата за бизнес потребителите у нас, които изхвърлят към 30% от общия боклук, само че заплащат към 70% от разноските за сметосъбирането в общините. В същото време жителите изхвърлят 70% от сметта, само че поемат към 30% от разноските. В момента общините най-често дефинират такса боклук въз основа на цената на парцела или балансовата стойност на активите вместо на количеството генерирани боклуци.

Европейската комисия е упълномощила изследване за използването на правилото " замърсителят заплаща " във всички държави-членки на Европейски Съюз, в това число България, написа Брюксел в отговор до Европейска комисия. Проучването към този момент е приключено и резултатите са в развой на обработка и преценка.

" Комисията няма да се колебае да предприеме дейности против държавите-членки, в които националното законодателство и/или процедура не са в сходство с правилото " замърсителят заплаща ", се споделя в писмото от генерална дирекция " Околна среда ".

В писмото си Европейска комисия осведоми, че службите на комисията са направили обширно разглеждане на жалбата и са открили, че българското законодателство планува съответни ограничения за използване на правилото " замърсителят заплаща " от 2015 година, само че националните управляващи няколко следващи години отсрочват влизането в действие на тези ограничения. " Според информацията, с която Комисията разполага, последните промени на Закона за локалните налози и такси обезпечават подобаваща методология за пресмятане на таксата за битови боклуци. За страдание, националните управляващи взеха решение още повече да отсрочат влизането в действие на съответните разпореждания – до 2022 година ", се прецизира в писмото.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР