Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното

...
Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното
Коментари Харесай

ЕС може да изключи Унгария и Словакия от евентуално ембарго върху руския петрол

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на съветски нефт поради зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това показаха през днешния ден двама представители на европейските институции, представени от Ройтерс.

Очаква се Комисията да завърши на следващия ден работата по новия, шести подред санкционен пакет против Русия, който евентуално ще включва възбрана за покупки на съветски нефт, приходите от който са значим източник на средства за Москва.

Унгария, която е мощно подвластна от съветския нефт, неведнъж е заявявала, че няма да утвърди наказания, засягащи енергетиката. Словакия също е измежду страните членки на общността, разчитащи в огромна степен на съветските изкопаеми горива.

За да резервира единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария " изключение или дълъг временен интервал ", съгласно единия от източниците.

И без това възможното петролно ембарго несъмнено ще бъде поетапно и най-вероятно ще бъде задействано с цялостна мощ едвам при започване на идната година, означават чиновниците на европейските институции.

Към Европа се насочва близо половината от съветския експорт на нефт и петролни артикули, което обезпечава на Москва голям източник на доходи. Редица европейски страни, в това число Полша и Латвия, упорстват на това да се постави край, с цел да се блокира финансирането на военните дейности в Украйна.

Страните от Европейски Съюз са платили на Русия близо 20 милиарда евро от 24 февруари, когато започнаха военните дейности в Украйна, съгласно организацията " Център за проучвания за сила и чист въздух ".

Като цяло Европейски Съюз разчита на Русия за 26 % от вноса си на нефт, само че в обособените страни този % е друг.

В Словакия и Унгария, през които минава южното отклонение на петролопровода " Дружба " зависимостта е изключително мощна - те са внесли надлежно 96 % и 58 % от нужните им недопечен нефт и петролни артикули предходната година, по данни на Международната организация по силата (МАЕ).

Германия, която е най-големият покупател на съветски нефт в Европейски Съюз, през последните дни даде индикации, че може да се оправи с ембарго върху съветския нефт макар първичните си опасения от икономическата цена на сходна мярка. Страната е внасяла 555 000 барела нефт от Русия през 2021 година или 35 % от общия си петролен внос, само че през последните седмици понижи този дял до 12 %, оповести немското министерство на стопанската система през вчерашния ден.

Сега Германия би могла да се оправи с петролно ембарго при задоволително дълъг временен интервал, съгласно ведомството.

Икономическият министър Роберт Хабек през днешния ден също удостовери, че страната му ще може да понесе ембарго върху съветския нефт до края на годината, макар че това може да докара до дефицит.

Очаква се новият пакет наказания на Европейски Съюз против Русия да бъде показан на представителите на страните членки в сряда, 4 май.

Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР