Европейската комисия иска да затегне мерките срещу посредниците, които съдействат

...
Европейската комисия иска да затегне мерките срещу посредниците, които съдействат
Коментари Харесай

Еврокомисията затяга контрола върху посредниците, съветващи как да се избегнат данъци

Европейската комисия желае да затегне ограниченията против медиаторите, които спомагат за избягването на налози. Става въпрос за да вземем за пример данъчни консултанти, счетоводители, банки и юристи, които изготвят и оферират схеми за данъчно обмисляне за своите клиенти.

" Досиетата от Панама " разкриха по какъв начин медиатори интензивно подкрепят сдруженията и физическите лица в избягването на данъчното облагане, нормално посредством комплицирани трансгранични схеми. Еврокомисията дефинира тази активност като " нападателно данъчно обмисляне " и желае да ѝ даде съответен отговор, затягайки ограниченията за надзор над тях.

Трансграничните схеми за данъчно обмисляне с избрани характерности или " типични белези ", които могат да доведат до загуби за държавните управления, към този момент ще би трябвало автоматизирано да бъдат оповестявани пред данъчните органи, преди да бъдат употребявани. Задължени на това ще бъдат:

- медиаторът, който е дал трансграничната скица за използване и потребление от сдружение или физическо лице;

- физическото лице или сдружението, на което е предоставена съответната консултация, когато медиаторът, предоставящ трансграничната скица, не е открит в Европейски Съюз или когато по силата на настоящите правила медиаторът е привързан със отговорности за запазване на адвокатската или професионалната тайна;

- физическото лице или сдружението, прилагащо трансграничната скица, когато тя е създадена от вътрешнофирмени данъчни консултанти или юристи.

Подробности за всяка данъчна скица, съдържаща един или повече от типичните белези, ще би трябвало да бъдат оповестявани пред данъчния орган по генезис на медиатора в границите на пет дни от даването на такава договореност на клиент.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за еврото и обществения разговор, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: " Европейският съюз се трансформира във водещ фактор, що се отнася до обезпечаването на по-голяма бистрота във връзка с практиките на нападателно данъчно обмисляне. Тази негова активност към този момент дава своите плодове. Днес предлагаме медиаторите, които основават и продават схеми за избягването на налози, да поемат своята част от отговорността за това. В последна сметка това ще докара до по-големи данъчни доходи за страните членки.

Държавите членки ще обменят автоматизирано получаваната от тях информация за схемите за данъчно обмисляне чрез централизирана база данни, като по този метод ще се обезпечи ранното им предупреждаване за нови опасности, свързани с избягването на налози, и ще им се даде опция да вземат ограничения за париране на нанасящите щета договорености. Изискването за обявяване на сходни схеми не значи безусловно, че те нанасят щета, а единствено че заслужават щателна инспекция от страна на данъчните органи.

Предложението ще бъде показано на Европейския парламент за консултация и на Съвета за приемане. Предвижда се също по този начин новите условия по отношение на оповестението да влязат в действие на 1 януари 2019 година, като страните — членки на Европейски Съюз, ще бъдат задължени да обменят информация на всеки 3 месеца по-късно.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Досиетата от Панама (105)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР