Европейската комисия иска да затегне и разшири европейските правила за

...
Европейската комисия иска да затегне и разшири европейските правила за
Коментари Харесай

ЕС готви по-строги екоправила и за ферми за млечни продукти, свинско и говеждо месо

Европейската комисия желае да затегне и разшири европейските правила за замърсяването от индустрията, в това число от едрото отглеждане на животни, като част от пакета за индустриалните излъчвания в зеленото си законодателство. Предложението, излязло по-рано тази седмица, ще обхване над 50 000 промишлени съоръжения в Европейски Съюз, в това число добива на някои минерали, електроцентралите, оборудванията за отнасяне на боклуци и циментовите заводи. За първи път към този момент съществуващото законодателство ще включва и животновъдните ферми за млечни артикули и говеждо месо. Новите условия биха задължили страните да издават разрешителни единствено на уреди, които дават отговор изцяло на стандартите от директивата за индустриални емиисии на Европейски Съюз, в това число за изхвърляне на боклуци и ограничавания за излъчвания на газове (серен диоксид, азотни оксиди и др.).

Планът е да се разшири в този момент съществуващата система за разрешителни за огромни свиневъдни ферми и ферми за домашни птици. От една страна предлагането е тя да обхване и по-големи предприятия за рогат добитък (включително млечни предприятия), а от друга - да се усили броя на свиневъдните и птицевъдни ферми, които са обект на системата, като се понижи прага на животновъдните единици, над който се изисква позволение.

По време на представянето на проектозаконодателството Франс Тимерманс, зам.-председател на Европейска комисия и отговарящ за Зелената договорка, сподели, че " предложенията ще дадат опция за доста понижаване на нездравословните излъчвания от промишлените съоръжения и от най-големите животновъдни стопанства в Европа. С модернизирането на европейската рамка за излъчванията от индустрията ще се обезпечи сигурност по отношение на дълготрайните вложения, повишение на енергийната, ресурсната самостоятелност на Европа и поощряване на нововъведенията ".

Комисарят по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс добави, че " изгодите за човешкото здраве единствено от предприемането на дейности в животновъдните стопанства биха възлезли на минимум 5,5 милиарда евро годишно. "
Реклама
Регулациите се чака да влязат в действие до 2024 година, след което промишлените оператори ще разполагат с четири години, а земеделските стопани - с три години, с цел да стартират да ползват новите правила. Те обаче ще бюрократизират още бранша и ще оскъпят производството и предлагането към този момент е обект на солидни рецензии.
Поредният удар за европейските фермери
Съгласно новите правила последователно ще бъдат обхванати най-големите стопанства за наедрял рогат добитък, прасета и птици: към 13 % от стопанствата с комерсиална цел в Европа, на които общо се падат 60% от излъчванията на амоняк от селскостопански животни и 43% от метана в Европейски Съюз. Ще бъдат наранени свинеферми, с минимум 125 скотски единици. За съпоставяне, до момента законодателството обхващаше ферми с повече от 40 000 места за домашни птици, 20 000 за индустриални прасета или 750 за прасета майки. Промени ще има и при лицензите за запазване на околната среда за по-мащабно развъждане на наедрял рогат добитък (включително и за мляко).

" Във време, когато земеделските производители са изправени пред големи нараствания на цената на горивото, торовете и фуражите, моментът на това предложение е зле преценен ", сподели ирландският евродепутат Колм Марки (ЕНП) и член на комисията до земеделие в Европейския парламент. " Директивата за промишлените излъчвания е ориентирана към селско стопанство в промишлен жанр, като едромащабни свиневъдни и домашни птици, само че тези промени значат, че за типичната млечна плантация също ще има сходни условия. Изглежда, че решението на комисията за нашето екологично предизвикателство е още по-голяма администрация ", прибавя той, като изяснява, че в Ирандия лицензите лишават до 9 месеца за издаване и костват 2500 евро като разноски.

Ирландската асоциация на фермерите (IFA) също изрази противоречие с предлагането на комисията пред Agriland.ie: " Възмутително е да се включва добитък в обсега на тази инструкция ", сподели Тим Кулинан, ръководителят на организацията. Земеделските производители към този момент извършват задачите, заложени в редица национални политики и европейски политики за зеления преход, в това число тактиката " От фермата до трапезата ", Директивата за нитратите и Общата селскостопанска политика (ОСП).
Реклама Трудности и пред промишлеността
Новите условия ще обзет също и минерали, в това число кобалт, никел и литий, а фирмите, чиито съоръжения нарушават разпоредбите, ще бъдат изправени пред по-строги санкции, в това число санкции от минимум 5% до 8% от техния годишен оборот в съответната страна, до момента в който държавните управления ще бъдат законово задължени да подсигуряват, че жителите могат да изискат обезщетение за вреди, претърпени от такива нарушавания.

Предложението също по този начин дава на националните органи пълномощие да преустановят активността на апаратура, която нарушава изискванията на разрешението си, до момента в който не извърши условията.

И най-после, новите правила имат за цел повече бистрота в Европейски Съюз посредством, на който жителите ще могат по банален метод да получават достъп до данни за издадените на всички места в Европа разрешителни и да получат информация за замърсяващи действия в директно заобикалящата ги среда.

Комисията планува страните членки да разполагат с 18 месеца, с цел да транспонират тази инструкция в националното си законодателство, откакто предлагането бъде дефинитивно признато от Европейския парламент и от Съвета. След това ще бъдат създадени най-хубавите налични техники и откакто бъдат признати от Комисията, промишлените оператори ще разполагат с четири години, а земеделските стопани - с три години, с цел да стартират да ги ползват.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Инвестиции 2 Отбрана 3 Икономика 1 Отбрана 2 Икономика 3 Енергетика 1 Отбрана 2 Войната в Украйна 3 Икономика Реклама Свързани публикации Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР