Европейската комисия иска да предостави повече свобода на държавите членки

...
Европейската комисия иска да предостави повече свобода на държавите членки
Коментари Харесай

Европейската комисия предлага реформа на ДДС

Европейската комисия желае да даде повече независимост на страните членки да дефинират сами ставките на Данък добавена стойност и да основават по-благоприятна данъчна среда за дребните и междинните предприятия. Предложенията са част от огромна общоевропейска проверка на разпоредбите за Данък добавена стойност, която Еврокомисията стартира предходната година.

Брюксел дава по-голяма независимост на страните членки сами да дефинират на кои артикули и услуги да постановат по-ниски от общоприетите ставки. В България общоприетата ставка е 20%, понижената - 7, има и нулев Данък добавена стойност.

В момента в Европейски Съюз съществува комплициран лист със артикули и услуги, към които могат да се ползват понижени ставки. В другите страни такива са питателните артикули, медикаментите или книгите. Идеята е този лист да бъде отстранен и да се сътвори нов - единствено с продуктите, които постоянно би трябвало да се таксуват със общоприетата, т. е най-високата за страната ставка. Такива са да вземем за пример оръжията, алкохолните питиета, хазартът и тютюнът.
Пиер Московиси - комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз: Поставяме си амбициозни цели, всички имат интерес системата да се усъвършенства, по тази причина приканвам Европейският парламент и страните членки да покажат същото равнище на упоритост на най-високо политическо равнище, с цел да изпълним промяната на Данък добавена стойност, от която се нуждаем.
Комисията предлага общоприетата ставка да бъде най-малко 15%, да има две понижени ставки с размер сред 5 и 15%, една - с размер сред 0 и 5 и една нулева. Предвижда се и дребните и междинните дружество да могат да се възползват от освобождение от Данък добавена стойност освен в личната си страна, само че и в останалите страни от Европейски Съюз, в които имат активност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР