Европейската комисия и Европейският парламент търсят отговори на шпионския скандал

...
Европейската комисия и Европейският парламент търсят отговори на шпионския скандал
Коментари Харесай

Шпионската афера в Гърция достигна до ЕК и ЕП

Европейската комисия и Европейският парламент търсят отговори на шпионския скандал в Гърция, при който излезе информация за подслушване на опозиционен водач и публицист.
При следенето на връзките на водача на опозиционната партия ПАСОК и член на Екологичен потенциал Никос Андрулакис и журналиста Танасис Кукакис е бил употребен злотворен програмен продукт. Правителството отхвърля да има връзка със случая.
Европейска комисия съобщи, че изследва отговора на Гърция и дали някое от дейностите й не нарушава законите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни.

 
Националната сигурност е от компетентността на страната членка. Когато обаче подсигуряват националната сигурност, страните членки би трябвало да ползват правото на Европейския съюз, в това число правосъдната процедура на Съда на Европейския съюз.
Кристиан Виганд, представител на Европейската комисия

Евродепутати също желаят в детайли следствие и пленарен спор по проблема.

 
Ние настояваме да се организира цялостно следствие по този въпрос, както вършим това с други случаи. Това е опасност за демокрацията и върховенството на закона и по тази причина би трябвало да бъде изяснено. Това визира освен член на Европейския парламент, само че и гръцки публицисти. А свободата на медиите е от изключителна значимост на европейско равнище.
Габриеле Бишоф, член на Екологичен потенциал, Прогресивен алианс на социалистите и демократите

Следващата седмица комисията по цивилен свободи на Екологичен потенциал ще организира две чувания, отдадени на шпионския скандал. Все още не е ясно дали гръцкият случай ще бъде включен в дневния ред на идната сесия на Европарламента. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР