Европейската комисия (ЕК) започва разследване около фалита на румънската нискотарифна

...
Европейската комисия (ЕК) започва разследване около фалита на румънската нискотарифна
Коментари Харесай

Започва разследване около фалита на голяма нискотарифна европейска авиокомпания

Европейската комисия (ЕК) стартира следствие към банкрута на румънската нискотарифна авиокомпания Blue Air Aviation. По-конкретно Брюксел ще направи оценка по тази причина дали ограниченията за поддръжка, подхванати от Румъния в интерес на Blue Air Aviation, по-специално гаранциите за избавителен заем от 34 милиона евро, продължен през август 2020 година и неговото възобновяване, дават отговор на разпоредбите за държавна помощ на Европейски Съюз, заяви G4media.ro.

Разследването ще би трябвало да откри дали е имало възможност закъсалото сдружение да стане жизнеспособно след проекта за преструктуриране, както е известена Комисията.

Румънската страна закупи 75% дял в Blue Air в подмяна на погашение на 62 милиона евро банкови заеми, обезпечени преди този момент по схемите за държавна помощ. Но вместо активи страната се оказа с повече отговорности (около 200 млн. евро), което евентуално не е било част от проекта за преструктуриране, отбелязва. В последна сметка страната подаде молба за банкрут на компанията през март 2023 година
 Най-голямата румънска самолетна компания - Blue Air изпадна в неплатежоспособност
Европейска нискотарифна самолетна компания изпадна в неплатежоспособност

Причината са задължения за милиони евро

Разследването също по този начин прави оценка поддръжката, която целевата компания получава от свободния пазар (банки, други инвеститори) като част от проекта за преструктуриране и дали ограниченията за подкрепяне, предоставени от страната, нарушават конкуренцията на пазара. И двата детайла са надалеч от класическата скица за държавна помощ.

През август 2020 година Европейска комисия утвърди две ограничения за обществена поддръжка за Blue Air, а точно гаранции за заем от 28 милиона евро за компенсиране на резултатите, генерирани от рецесията с Covid-19, и избавителен заем от 34 милиона евро.

След шест месеца страната би трябвало или да е докладвала прекратяването на гаранциите, или да е изготвила разпродажба или повсеместен проект за преструктуриране.
 Румъния утвърди избавителен заем от €130 милиона за самолетните компании Tarom и Blue Air
Румъния утвърди избавителен заем от €130 милиона за самолетните компании Tarom и Blue Air

Хиляди чиновници са остани без работа поради рецесията в двете компании

През април 2021 година Румъния заяви за първи път на Комисията за проекта за преструктуриране на Blue Air за интервала август 2020 година - септември 2025 година Планът, обновен няколко пъти, включва удължение на гаранцията по избавителния заем до шест години, като по този метод разрешава изплащането на помощта до 2026 година, планува ограничения за преструктуриране и планува частно финансиране. През ноември 2022 година румънската страна одобри 75% дял в Blue Air в подмяна на заемите, обезпечени за компанията.
 Самолет на Blue Air
Източник:

Самолет на Blue Air

Фалитът 

Трибуналът в Букурещ приел настояването на компанията за оповестяване в неплатежоспособност на 21 март, съгласно формалното известие на уеб страницата на съда, представено от.

Няколко имена са в листата на кредиторите, в това число Румънската администрация за обслужване на въздушното придвижване - ROMATSA, Air Claim, интернационалното летище Avram Iancu в Клуж и няколко физически лица.

Air Claim разгласи при започване на март, че е поискала разкриване на произвеждане по неплатежоспособност против Blue Air, заявявайки, че към момента има 85 000 евро за възобновяване от самолетната компания.

Blue Air спря полетите при започване на септември 2022 година и не съумя да възобнови интервенциите. Тогава компанията съобщи, че е била принудена да вземе това решение, откакто локалното министерство на околната среда е блокирало всичките й банкови сметки. Според Ziarul Financiar компанията е натрупала задължения от 230 милиона евро през септември предходната година, което не включва парите, които би трябвало да върне на клиенти, чиито полети са били анулирани през същия месец.
 След дълги договаряния IAG купува 80% от испанската Air Europa за €400 милиона
След дълги договаряния притежателят на British Airways купува 80% от испанската Air Europa за €400 милиона

Сделката би трябвало да бъде финалицирана до 18 месеца

Припомняме, че тогава Румънската организация за отбрана на потребителите разгласи, че е уведомила частната самолетна компания за санкция в размер на 10 милиона леи (2 милиона евро), издадена за полетите, анулирани от 15 юни до септември. По-конкретно, наранени били над 150 000 консуматори от 23 страни членки на Европейския съюз.

Президентът на румънската КЗП, Хория Константинеску, разкритикува самолетната компания за провеждането на промоционални акции макар проблемите, с които се сблъсква, заяви Bursa.ro.

Blue Air е най-голямата румънска самолетна компания по брой превозени пасажери, с ултранискотарифен (ULC) бизнес модел и с метод, фокусиран върху потребностите на пасажерите.

Компанията ръководи самолети Boeing 737. За своите 16 години работа Blue Air е превозила повече от 32 милиона пасажери и е прелетяла над 340 милиона километра. Авиокомпанията е сертифицирана от IATA Operational Safety Audit (IOSA) от Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) за изключителни оперативни стандарти и е пълновръстен член на IATA.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР