Европейската комисия (ЕК) започна дисциплинарна процедура срещу Унгария, която може

...
Европейската комисия (ЕК) започна дисциплинарна процедура срещу Унгария, която може
Коментари Харесай

Европейската комисия започна процедура за спиране на еврофондовете за Унгария

Европейската комисия (ЕК) стартира дисциплинарна процедура против Унгария , която може да докара до заледяване на средствата от Европейския съюз за страната. Причината е в обвързването на достъпа до европейско финансиране със спазването на върховенството на правото.

Новината пристигна късно във вторник, два дни откакто унгарският министър председател в страната с голямо болшинство. Победата му пристигна макар дългогодишните рецензии на Европейския съюз (ЕС), отнасящи се до разпределянето на публични поръчки в Унгария, спорове на ползи, имиграционната политика, независимостта на правосъдната власт и рестриктивните мерки върху свободата на медиите.

От Европейска комисия оповестиха във вторник, че задействането на процедурата против Унгария цели да предотврати злоупотребата с европейски средства.

"Бяхме доста ясни, че корупцията е казусът ", сподели председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен по време на пленарна сесия на Европейския парламент. "Сега ще изпратим писмо с публично съобщение, с цел да стартираме механизма. "

Унгарското държавно управление дефинира решението за задействане на механизма като неточност. Гергели Гуляш , шеф на кабинета на Орбан, прикани Европейска комисия "да не санкционира унгарските гласоподаватели за това, че са изразили мнение, което не е по усета на Брюксел ".

Той сподели още, че комисията би трябвало да "се върне към здравия разсъдък и разговора ".

Новият механизъм на обвързване на достъпа до европейски средства със спазването на върховенството на правото беше въведен в края на 2020 година Той дава право на Европейски Съюз да замразява еврофондовете за страни, които не съблюдават главните правила на съюза. Механизмът беше подсилен от по-богатите страни членки, които желаеха по-строги защитни ограничения, с цел да подсигуряват, че парите им няма да отиват към държавните управления, които подкопават демокрацията.

Унгария и Полша, които получават милиарди евро финансиране от Европейски Съюз, оспориха новата процедура пред висшия съд на Европейски Съюз. През февруари тази година обаче Съдът на Европейските общности дефинитивно отхвърли настояването им.

За да влезе в действие механизмът, 15 страни членки, представляващи 65% от популацията на блока, ще би трябвало да се съгласят да санкционират Унгария. Будапеща има опция да апелира процеса.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР