Европейската комисия (ЕК) търси начини как да направи така, че

...
Европейската комисия (ЕК) търси начини как да направи така, че
Коментари Харесай

Politico: ЕС е готов да използва най-мощното си оръжие срещу Газпром

Европейската комисия (ЕК) търси способи по какъв начин да направи по този начин, че хем европейците да не замръзнат тази зима, хем да накара Русия, от която наподобява това зависи в най-голяма степен, да се съгласи на допустимо най-вече отстъпки. Затова Европейска комисия е решила да прибегне до " най-мощното си политическо оръжие - антимонополно следствие против " Газпром ", написа Politico.

Заплашването на съветския президент Владимир Путин с голяма санкция за нарушение на антимонополното право в предишното даде резултат, тъй че за какво да не опитаме още веднъж, написа изданието.
 4 пъти по-евтин газ от Азербайджан по отношение на съветския: Купуваме единствено 35% от вероятното 4 пъти по-евтин газ от Азербайджан по отношение на съветския: Купуваме единствено 35% от вероятното
Председателят на КЕВР Иван Иванов безусловно " се изпусна " и сподели какъв брой природен газ внасяме от Азербайджан сега. Годишно внасяме 350...

Европейският комисар по енергетика Кадри Симсон съобщи на министрите на енергетиката на Европейски Съюз във вторник, че антитръстовият орган на Европейска комисия е почнал да събира материали, които, в случай че следствието бъде сполучливо, ще разрешат да се обвинят главните снабдители на газ за Европа в покачването на цените на този значим запас на Стария континент. Съответно на доставчиците бяха изпратени описи с въпроси, на които следва да отговорят. Кадри Симсон не загатна имена, само че за никого не е загадка, че главната цел на европейските служители е съветският снабдител „ Газпром “, който обезпечава над 40% от целия европейски импорт на газ. Politico напомня, че сред 2012 и 2018 година продължи един от най-големите антитръстови процеси в историята на обединена Европа. И макар че той не завърши с санкции от милиарди долари за „ Газпром “, както упорстваха Полша и Литва, тогава „ Газпром “ трябваше да промени коренно бизнес модела си в Централна и Източна Европа.

Сега Полша, недоволна от това, че преди три години „ Газпром “ много леко се отърва, поде нова атака. Русия е упрекната в манипулиране на цените на газа за Европа тази есен, което съгласно поляците е довело до енергийна рецесия.

От една страна, отбелязва Politico, Москва отхвърля обвиняването, че употребява газа като геополитическо оръжие, само че въпреки това загатва, че може доста да усили доставките, в случай че Брюксел утвърди газопровода " Северен поток 2 ".

Кадри Симсон недвусмислено съобщи на срещата на министрите на енергетиката на Европейски Съюз, че Европейската комисия ще изследва деликатно всички данни за манипулиране на цените на газа. Юристите са единомислещи, че главното оръжие на Европейска комисия в битката против Москва остава антимонополното законодателство на обединена Европа. По-специално, това бяха думите на специалиста по антимонополно право от адвокатската адвокатска фирма Linklaters Натура Грасия.

Според различен специалист по антимонополно право, Алън Райли, който по-рано е бил консултант на полски и украински енергийни компании, са налице задоволително учредения и обстоятелства, с цел да стартира следствие на активността на „ Газпром “ и компанията да бъде упрекната в корист с монополното си състояние при доставките на газ за Европа.
 Газът с доставка за ноември за Европа поевтиня след заричане на Путин Газът с доставка за ноември за Европа поевтиня след заричане на Путин
Цената на ноемврийските газови фючърси в Европа падна с 3% след изказването на съветския президент Владимир Путин, че " Газпром " е подготвен да...

Разбира се, едно пълномащабно следствие на Европейска комисия ще се проточи прекомерно дълго и по никакъв метод няма да помогне на европейците да не замръзнат тази зима. Изданието напомня, че предходното следствие против съветския газов колос продължи седем години. От друга страна, съгласно Politico, може би в Брюксел се надяват, че даже едни елементарни диалози по отношение на идно следствие ще създадат „ Газпром “ по-сговорчив и податлив на отстъпки.

Европейска комисия може да санкции нарушителя до 10% от годишния му оборот. През 2018 година не се стигна до оптималното наказване, само че „ Газпром “ въпреки всичко беше заставен да поправя политиката си в Централна и Източна Европа. Газовият колос спря да подписва контракти, които не разрешават на източноевропейците да препродават съветски газ на прилежащи страни, както и нямаше право да включва в договорите клаузи, които изключваха съперниците му.

Европейският напън изцяло се поддържа от Съединени американски щати. Старши съветникът на Държавния департамент на Съединените щати по световната енергийна сигурност Амос Хохщайн, да вземем за пример, съобщи, че откакто Москва е оповестила, че Русия има задоволително газ за увеличение на доставките през " Северен поток 2 ", то този спомагателен газ може също да бъде изпомпван през към този момент настоящите газопроводи, в това число през Украйна.

Един от главните настоящи проблеми на „ Газпром “, съгласно Politico, са клаузите в дълготрайните му контракти с европейските купувачи, които обвързват цените на европейския газ с цените на свободния спот пазар. Ако „ Газпром “ доставя в допълнение газ на пазара, той ще понижи цените освен на открития пазар, само че и в тези дълготрайни контракти, което, несъмнено, не е преференциално за съветския снабдител.

Всяко дело против „ Газпром “ би усложнило многото схеми и типове контракти, по които той продава газ за Европа. През 2012-2018 година в основата на делото беше обвиняването, че компанията по разнообразни способи принуждава купувачите да подписват неизгодни за тях контракти. Сега най-вероятно ще става дума главно за лимита на доставките на отворените пазари. В този случай ще бъде по-трудно да се потвърди виновността на доставчика.
 Европейска комисия поддържа концепцията да не се обвързват цените на газа и тока в Европа Европейска комисия поддържа концепцията да не се обвързват цените на газа и тока в Европа
Еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон поддържа предлагането на Франция за анулация на обвързването на цените на еле...

Джак Шарпълс, анализатор в Оксфордския институт за енергийни проучвания, отбелязва, че предходната година обстановката е била диаметрално противоположна – цените на газа доближиха многогодишни дъна заради ниското търсене на синьо гориво. Той счита, че в съществуващите контракти „ Газпром “ няма обвързване да доставя спомагателни размери газ за Европа.

„ Контрастът сред 2020 и 2021 година не би могъл да бъде по-голям: предходната година, когато европейското търсене понижа и цените бяха рекордно ниски, Европа нямаше проблем доставките по договорите й с „ Газпром “ да бъдат индексирани, а европейските компании бяха щастливи да се възползват от гъвкавостта, която договорите им позволяваха, с цел да вземат по-малко газ от " Газпром ". Една година по-късно, при рекордно високите цени, макар че бихме желали „ Газпром “ да предлага повече количество на европейския пазар, би трябвало да помним, че той в действителност не е задължен да го прави ", разясни Шарпълс.

Русия от своя страна изяснява, че доставките на газ са намалели през 2021 година спрямо предходни години, защото „ Газпром “ към момента не е запълнил изцяло личните си складове. Европа не е склонна да има вяра на тези пояснения и счита, че „ Газпром “ просто се пробва да максимизира облагите си.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР