Европейската комисия (ЕК) се опасява, че очакваният нов скок на

...
Коментари Харесай

ЕК се опасява от връщането на границите в съюза наесен заради ковид-19

Европейската комисия (ЕК) се притеснява, че предстоящият нов скок на инфектирането с ковид през есента ще докара до връщането на вътрешните ограничавания за пътуванията в Европейски Съюз, сходни на тези, които бяха наложени предходната година, когато ковид-19 се популяризира в световен мащаб. Това е обстановка, която Брюксел желае да избегне непременно, написа Politico.

Тогава Германия, Франция и други страни членки вкараха граничен надзор без авансово предизвестие, което докара до усложнения в напредването на живеещите в граничните региони и на пътуващите, както и попречи на действието на интегрираните европейски стопански системи, разчитащи на своевременен превоз и мобилна работна ръка. Това състояние сподели, че Европейска комисия е безсилна да предотврати хаоса и не може елементарно да наложи уеднаквени правила, до момента в който всяка следваща коронавирус вълна всякога водеше до връщането на граничния надзор.
" Вероятност 50 на 50 "
В момента пътуването в Европейски Съюз се контролира от сертификационна система. Т.нар. цифров зелен паспорт разрешава на пътуващите да покажат дали са имунизирани, дали са преболедували или са създали коронавирус тест, с цел да пресекат границите. Страните също по този начин се съветват с Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите, който изготвя карта с нивото на инфекциите, с цел да решат дали да вкарат спомагателни ограничения за идващите от най-рисковите региони.

Европейска комисия се притеснява, че тази система може да се разпадне през есента. Притесненията по отношение на новия скок да заболеваемостта тогава идват на фона на огромните разлики във имунизирането - до момента в който близо 90% от пълнолетното население в страни като Ирландия, Франция и Испания към този момент имат най-малко една ваксина, цифрата за България е едвам 20%.

Високопоставени европейски представители споделят, че Европейска комисия към този момент се приготвя за връщането на граничния надзор и работи по проекти за поддържането на придвижването на артикули и хора в Европейски Съюз допустимо най-гладко. Дипломат от Европейски Съюз твърди, че има " възможност 50 на 50 " от нови ограничавания за пътуването през есента: " Някои членки може да упорстват за това, защото то е на водещо място в техния вътрешен дневен ред, само че Европейска комисия е твърдо срещу към този момент ".
Ваксинации вместо ограничавания
Епидемиолозите от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите считат, че на този стадий стягането на ограниченията за пътуванията в Европейски Съюз не е целесъобразно. Те настояват, че пътуването като се изключи самото начало на пандемията " не е изиграло основна роля за равнищата на възпаление, които наблюдавахме в Европа ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР