Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две

...
Европейската комисия (ЕК) приканва бедните региони да участват в две
Коментари Харесай

Привличаме инвестиции към бедните региони в модерната индустрия

Европейската комисия (ЕК) приканва бедните райони да вземат участие в две нови начинания за промени и привличане на частни вложения във високите технологии и модерната промишленост. Целта на Брюксел е по-ефективно да се усвояват еврофондовете за добавена стойност към стопанските системи на изоставащите обитаеми места в Европейския съюз.

Еврокомисията се надява с експертна помощ, финансирана от настоящите еврофондове, бедните обитаеми места със слаба стопанска система да се приспособяват по-бързо към глобализацията, да вкарат ограничения за възстановяване на бизнес климата за привличането на вложители. За така наречен „ умна специализация " комисарят по районната политика Корина Крецу изясни:

" Някои от тези райони ще работят в партньорство с специалисти на Комисията, с цел да се ускорят нововъведенията и да се отстранен пречките пред вложителите. Ще се търсят и трансгранични планове, които са годни за финансиране от банките. Те ще основат добавена стойност в предпочитани браншове като огромните осведомителни масиви, биоикономиката, успеваемостта на ресурсите, свързаната подвижност или усъвършенстваните технологии за произвеждане ".

Планът включва и преквалификация на безработното население. По отношение на нововъведенията Югозападна и Южна-Централна България има умерено развиване, до момента в който цялата северна част въобще изостава. Промяната на метода евентуално ще залегне и в изискванията по идващия 7-годишен бюджет, тъй като безлихвените дотации от Европейски Съюз може да намалеят за бедните страни след прекъсването на английските бюджетни вноски. Заместник-председателят на Европейска комисия Юрки Катайнен добави:

" Държавите и районите нормално чакат да получат безплатни пари от европейския бюджет, с цел да подобрят тяхната инфраструктура. Това в действителност оказва позитивно въздействие, само че не е задоволително. Много постоянно това обичайно мислене подценява другите решаващи фактори за икономическия напредък ".

Двете пилотни стратегии стартират следващата година и всеки район може да кандидатства по тях.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР