Европейската комисия (ЕК) одобри българската програма за борба с двойните

...
Европейската комисия (ЕК) одобри българската програма за борба с двойните
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри българска програма за борба с двойните стандарти при храните

Европейската комисия (ЕК) утвърди българската стратегия за битка с двойните стандарти на храните в Европейския съюз (ЕС), която е на стойност 1.3 млн. евро.

" Имаме поредна ефикасна крачка в решение на казуса с двойния стандарт с храните и напитките в Европейски Съюз. Европейската комисия утвърди пилотния план, препоръчан от мен и сътрудника евродепутат Андрей Новаков, за справяне с двойния стандарт. Той е утвърден с най-високата допустима оценка – с клас „ А “, тъй че към този момент ще има българска стратегия, обвързвана с битката с двойните стандарти с храните и напитките в Европейски Съюз ", сподели пред публицисти евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

По думите му преди няколко години Европейската комисия е отричала да има двоен стандарт, само че след многочислените проучвания и писмени въпроси, които задавахме на отрасловите комисари, това се е трансформирало.

Програмата, която е одобрила Европейска комисия е препоръчана от Радев и от сътрудника му в Европарламента Андрей Новаков. Още преди няколко месеца двамата обясниха, че концепцията им е да се вкарат минимални общи стандарти за храните във всички страни. Според тях това няма да увеличи цените на храните в Източна Европа.

" Надявам се още през 2019 година да имаме съответни резултати и организации от България да могат да вземат участие в тази българска стратегия на Европейски Съюз за разпределяне на грантове ", разяснява Новаков и акцентира, че изпълнението на програмата стартира официално на 1 януари 2019 година, когато влиза в действие новият бюджет. " Надявам се през последната четвъртина на годината да бъде публикация процедура по подаване на планове, тъй че всяка една организация да може да го направи ", добави Нованов.

" Искаме да се дефинира обединен стандарт на храните и напитките в Европейски Съюз и в случай че може, да има и централен орган, който да следи за спазването на този стандарт, тъй че да може жителите на другите страни на Европейски Съюз да могат да имат достъп по еднообразно качество храни ", изясни през днешния ден Радев и акцентира, че съгласно него има двоен стандарт и в разнообразни други потребителски артикули като козметика, почистващи препарати, горива.

Радев и Новаков упорстват и за основаването на европейски надзорен орган, който да следи дали има двойни стандарти. По думите им това се постанова, тъй като за националните органи е съвсем невероятно да създадат нужните изследвания.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР