Европейската комисия (ЕК) обяви началото на 12-ото издание на Европейския

...
Европейската комисия (ЕК) обяви началото на 12-ото издание на Европейския
Коментари Харесай

Европейският конкурс за социални иновации 2024 е отворен за кандидатстване

Европейската комисия (ЕК) разгласи началото на 12-ото издание на Европейския конкурс за обществени нововъведения (EUSIC). Наградата промотира капацитета на обществените нововъведения за намиране на решения на публичните провокации и за поощряване на резистентен и приобщаващ напредък в Европа.

Европейският конкурс за обществени нововъведения (EUSIC), финансиран от Европейския съвет за нововъведения (EIC) в границите на стратегия „ Хоризонт Европа “, има за цел да увеличи осведомеността за обществените нововъведения измежду необятната публика, да предизвика основаването на нови обществено новаторски хрумвания, да сътвори мрежа от съидейници и да поддържа финалистите да трансфорат концепциите си в структурирани бизнеси. Тазгодишното предизвикателство е отдадено на обществените нововъведения в региона на „ цифровата народна власт “.

Илияна Иванова, еврокомисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, разгласи старта на състезанието по време на откриването на Европейската седмица на младежта. Комисарят уточни: „ Социалните нововъведения в региона на цифровата народна власт могат доста да подобрят живота на уязвимите жители и да бъдат от изгода за обществото на Европейски Съюз. С тазгодишното си предизвикателство Европейският конкурс за обществени нововъведения цели да награди нововъведения, които разпознават и се оправят с дезинформацията, свързват участниците в зараждащите се демократични практики, построяват локални общности и укрепват гражданското общество посредством присъединяване и отворени технологии. Очаквам с неспокойствие да видя вълнуващите планове, които ще се състезават тази година. “

Стартирал през 2013 година в памет на пионера в региона на обществените нововъведения Диого Васконселос, Европейският конкурс за обществени нововъведения дава три награди – от 75 000 евро, 50 000 евро и 25 000 евро, които се присъждат на класираните надлежно на първо, второ и трето място най-хубави планове за обществени нововъведения, предопределени да трансформират света към по-добро.

В състезанието могат също да вземат участие организации с нестопанска и стопанска цел, например бизнесмени и обществени предприятия, неправителствени организации (НПО), организации на гражданското общество, просветителни институции и университети. Могат да аплайват обществени иноватори от страните членки на Европейски Съюз, и асоциираните към „ Хоризонт Европа “ страни. Жури от самостоятелни специалисти ще оцени кандидатурите, като вземе поради следните критерии:

Степен на иновативност: степента, в която всеки обособен нов артикул, услуга и/или учредителен или бизнес модел е нов за дадения подтекст по отношение на предизвикването на състезанието. Идеята би трябвало да бъде нова и новаторска в границите на дадения социално-икономически и географски подтекст. Използваемост и приобщаване: дали препоръчаното решение е елементарно за потребление и налично, и дали може да ангажира най-голяма част от жителите на Европейски Съюз, без значение от техния генезис или цифрови умения. Положително обществено влияние: капацитет на предлагането за справяне с предизвикването на състезанието, поощряване на съдействието и партньорствата със съответните заинтригувани страни. Кандидатът би трябвало да покаже по какъв начин препоръчаното решение ще способства за решаването на тазгодишното предизвикателство. Жизнеспособност и резистентност: финансова и екологична резистентност на предлагането, в това число проект за резистентност, който да направи решението трайно в средносрочен или дълготраен проект. Мащабируемост и възпроизводимост: капацитет на концепцията за мащабиране и повторяемост в разнообразни браншове, равнища на ръководство или на районно, национално, европейско или международно ниво. Децентрализация и ръководство: възстановяване на прозрачността и отчетността (при съблюдаване на неприкосновеността на персоналния живот и/или анонимността).

Още информация може да получите от разпоредбите на състезанието.

Европейският конкурс за обществени нововъведения е отворен за кандидатстване до 11 юни 2024 година (17:00:00 ч. централноевропейско време) на портала „ Финансиране и търгове “.

Допълнителна информация

Европейският конкурс за обществени нововъведения се поддържа от Европейския съвет за нововъведения (EIC) в границите на програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения “ Хоризонт Европа “. Целта му е да подтиква капацитета на обществените нововъведения за намиране на решения на публичните провокации и за поощряване на резистентен и приобщаващ напредък в Европа. В този конкурс се търсят нови предприемачески решения, които дават отговор на най-наболелите обществени потребности, основават обществени взаимоотношения и дават опция за нови съдействия по новаторски метод и оферират ефикасни решения на систематични обществени провокации.

Наградата притегля огромен брой претенденти всяка година. Темите/предизвикателствата на предходните издания бяха следните: Борба с енергийната беднотия – Repower EU (2023 г.), Достъпни жилищни квартали (2022 г.), Умения за утрешния ден – оформяне на зелено и цифрово бъдеще (2021 г.), Преосмисляне на модата (2020 г.), Предизвикателство за пластмасовите боклуци (2019 г.), Re:think Local (2018 г.), Рестартиране на равенството (2017 г.), Интегрирано бъдеще (2016 г.), Нови способи за напредък (2015 г.), Предизвикателство за работните места (2014 г.) и Нови форми на работа (2013 г.).

EUSIC е една от петте награди на EIC, предоставени по стратегия „ Хоризонт Европа “. Изпълнителна организация за Европейския съвет по нововъведенията и за дребните и междинните предприятия ръководи премията. Кандидатурите се правят оценка от самостоятелни специалисти.

Повече информация:
Европейски конкурс за обществени нововъведения (europa.eu)

Хаштаг в Twitter: #diogochallenge

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР