Европейската комисия (ЕК) не удължи забраната за доставка на семена

...
Европейската комисия (ЕК) не удължи забраната за доставка на семена
Коментари Харесай

ЕК отмени ембаргото за вноса на украинско зърно. Полша отказа да се съобрази с решението

Европейската комисия (ЕК) не удължи възбраната за доставка на семена от пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна на територията на пет прилежащи страни - тя изтича на 15 септември, следва от прессъобщение на изпълнителния орган на блока. Малко по-късно полският премиер  Матуеш Моравецки заяви, че управляващите във Варшава са взели решение да продължат действието на възбраната на своя територия. По думите му възбраната ще бъде въведена от среднощ на 16 септември, съобщи Ройтерс. Моравецки акцентира, че Варшава ще направи това, което е в полза на полските фермери. „ Ще удължим възбраната, макар неналичието на единодушие от Европейската комисия. Няма да слушаме Берлин или Брюксел “, сподели той.

В известието си за повдигането на ембаргото Европейската комисия показва, че е анализирала пазарни данни и е открила, че ембаргото и работата на координационна платформа, включваща страни от Европейския съюз (ЕС), са имали стремежи резултат - износът на зърно от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия за страни отвън блока освен се възстановил, само че даже се е нараснал.

В прессъобщението на Европейска комисия се показва още, че Украйна от своя страна е съгласна да вкара ограничения за отбягване на внезапно увеличение на износа, след отпадането на ембаргото. Киев е заречен да показа до 18 септември проект за надзор на износа на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР