Европейската комисия е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната

...
Европейската комисия е одобрила, съгласно правилата на ЕС за държавната
Коментари Харесай

ЕК одобрява мярка в размер на 26.5 млн. евро за спешна подкрепа за българските пощи

Европейската комисия е одобрила, според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, българска мярка в размер на 26.5 млн. евро (50 млн. лева) за даване на незабавна поддръжка за ликвидността на " Български пощи " ЕАД ( " Български пощи " ). " Български пощи " е държавно сдружение, което дава универсални пощенски услуги на цялата територия на България с мрежа от 2 973 пощенски станции с 8 500 чиновници. Понастоящем сдружението е изправено пред незабавна потребност от ликвидност заради инфлацията и увеличените оперативни разноски, оповестяват от еврокомисията. 

 

Мярката има за цел да обезпечи на " Български пощи " запаси за посрещане на незабавните и непосредствени потребности от ликвидност до края на октомври и да продължи активността си по даване на пощенски услуги и погашение на пенсии. Помощта ще бъде под формата на заем. България се ангажира да подсигурява, че след шест месеца заемът ще бъде изплатен, или " Български пощи " ще показа проект за преструктуриране на сдружението за обезпечаване на дълготрайна жизненост. Такова вероятно преструктуриране ще предстои на оценка и утвърждение от страна на Комисията.

 

Комисията оцени мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ, по-специално , които дават опция на страните членки да оказват помощ на предприятия в затруднено състояние, при изискване по-специално че ограниченията за обществена поддръжка са лимитирани по време и обсег и способстват за постигането на цел от общ интерес. Комисията откри, че мярката ще спомогне да се подсигурява продължаването на универсалните пощенски услуги и изплащането на пенсии в полза на българската стопанска система и население. В същото време строгите условия, с които е привързан заемът, ще сведат до най-малко възможните нарушавания на конкуренцията, произлизащи от помощта за излекуване. Въз основа на това Комисията утвърди мярката според разпоредбите на Европейски Съюз за държавната помощ.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР