Европейската комисия е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в

...
Европейската комисия е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в
Коментари Харесай

584 млрд. евро трябват на Европа, за да модернизира електропреносните си мрежи

Европейската комисия е изготвила проекти за увеличение на вложенията в електропреносните мрежи на Европейски Съюз, включващи десетки планове, предопределени за предпочитан достъп до разрешителни и еврофинансиране.

ТЕвропа ще би трябвало да влага 584 милиарда евро (637 милиарда долара), с цел да обнови своите електрически мрежи през актуалното десетилетие, съгласно оценки на Европейски Съюз. Много мрежи са остарели и би трябвало да се пренасочат от обичайния модел за произвеждане на електрическа енергия - от огромни електроцентрали, захранвани от изкопаеми горива, към вятърна и слънчева сила.

За да даде подтик на вложенията в мрежата, Комисията ще предложи проекта през идната седмица, съгласно Ройтерс.

В план, забелязан от организацията, се споделя, че Брюксел ще даде статут на " планове от общ интерес " на 68 електроенергийни плана, като им даде достъп до по-бързи разрешителни и избрани фондове на Европейски Съюз. Десетина от плановете са за предпазване на сила.

" Мрежите би трябвало да се приспособяват към по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава електрическа система с милиони слънчеви панели по покривите и локални енергийни общности, споделящи запаси ", се показва в проектопредложението на Европейска комисия.

Говорител на Комисията отхвърли да разяснява документа, който може да бъде изменен, преди да бъде оповестен.

Брюксел също по този начин ще работи с вложители, регулаторни органи и кредитни организации, с цел да улесни мрежовите планове за обезпечаване на заеми, личен капитал и гаранции, като в същото време изследва нови принадлежности за финансиране с Европейската капиталова банка.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР