Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София

...
Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София
Коментари Харесай

ЕК настоя за прогрес по темата РСМ до 23 юни

Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на разговора сред София и Скопие и упорства за напредък по тематиката до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се организира на 23 и 24 юни.

Това съобщи еврокомисарят по разширение Оливер Вархеи, който е на посещаване в София, откакто през вчерашния ден е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския министър председател Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като по-късно двамата дадоха къс брифинг в постройката на Министерски съвет.

" Редовно към този момент пристигам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на проблема и това, че няма такова решение, доста ни фрустрира, в случай че мога да го кажа искрено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединение на РСМ без всички страни членки да одобрят. И към момента чакам поддръжката на България. С всички тези диалози, които организирах тук в подобен постоянен порядък, най-сетне европейската вероятност за РСМ освен ще се обясни, а ще се укрепи ", сподели Вархеи, представен от news.bg.

От Европейска комисия упорстват за незабавно решение на проблема по оста София-Скопие. " Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една доста значима дата в нашия календар и бихме желали да забележим реализирано съглашение в този толкоз значим миг ", настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена опция на публицисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това министър председателят Кирил Петков съобщи, че не отговаряли на истината изказванията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че държавното управление водило две външни политики. Той също съобщи, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни мемоари, доказващи това, акцентира на собствен ред българският министър председател.

" Последните дни слушам най-различни погрешни изказвания, че българското държавно управление имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските жители и пред комисар Вархеи, че България има три ясни условия, с цел да имаме прогрес по тематиката със Северна Македония. Първо - съблюдаване на рамковата позиция, призната от българския парламент, второ - включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, с цел да могат правата им да бъдат предпазени и трето - Договорът за добросъседство да се извършва. Просто и ясно. Това, което го декларирам и пред вас и пред господин Вархеи, че това са били нашите полемики и преди, и в този момент, и работим дружно да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия ", сподели Кирил Петков.

" Тук сме пред вас, това е индивидът, който дава отговор за разширението, който водеше всички градивни диалози до момента. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни подправени вести или се пробва да направи политически дивиденти на гърба на тази тематика, дано застане с индивида, който му го е споделил, както аз върша в този момент с господин Вархеи и да каже какво е имал поради ", продължи с коментара по рецензиите на външния министър министър председателят.

Вархеи към този момент е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като следва да беседва и с президента Румен Радев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР