Европейската комисия даде зелена светлина за плановете на Германия за

...
Европейската комисия даде зелена светлина за плановете на Германия за
Коментари Харесай

ЕК одобри германския план за подкрепа на бизнеса за 11 млрд. евро

Европейската комисия даде зелена светлина за проектите на Германия за държавна помощ на стойност 11 милиарда евро (11,5 милиарда долара), с които да бъдат подкрепени фирмите, чиито разноски са нарастнали поради войната в Украйна, съобщи ДПА.

Субсидиите имат за цел да поддържат в допълнение фирмите в браншове, наранени от настоящата рецесия и съответните наказания, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Държавната помощ може да бъде предоставена под формата на кредитни гаранции или заеми с удобни лихви и е отворена за всички браншове като се изключи финансовите институции, съгласно изпълнителния орган на Европейски Съюз. 

Схемата за 11 милиарда евро е първата стъпка от авансово оповестения от немското държавно управление пакет на стойност 20 милиарда евро. Очаква се кредитната стратегия да започва на 9 май през държавната банка за развитие KfW и да подкрепи краткосрочните разноски на фирмите. Финансовата помощ, обвързвана с покачващите се цени на електрическата енергия за бизнеса, най-голямата част от спомагателния пакет, към момента е в развой на подготовка.

Европейска комисия оповести през март намаляване на строгите правила за държавна помощ, които ще разрешат на страните членки от Европейски Съюз да окажат финансова помощ на компании, наранени от войната в Украйна и последвалите наказания против Русия.

Страните членки на Европейски Съюз могат да окажат помощ на сдруженията, с цел да ги компенсират за високите цени на електрическата енергия, като общата сума не би трябвало да надвишава 30 на 100 от допустимите разноски, и би трябвало да е най-много 2 милиона евро.

В допълнение изпълнителният орган на Европейски Съюз е одобрил рамка за страните членки на Европейски Съюз за въвеждането на схеми за поддръжка на стойност до 400 000 евро (432,060 долара) на компания, които да бъдат отпускани под всякаква форма в това число директни дотации.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР