Европейската комисия даде зелена светлина днес за втори финансов пакет

...
Европейската комисия даде зелена светлина днес за втори финансов пакет
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага да се отпуснат още 3 млрд. евро за бежанците в Турция

Европейската комисия даде зелена светлина през днешния ден за втори финансов пакет от 3 милиарда евро за подкрепяне на Турция при приема на сирийските бежанци на нейна територия. Това бе дадено преди две години в съглашението за мигрантите, подписано сред Европейския съюз и Анкара, съобщи " Франс прес ".

В известие от Еврокомисията се показва, че " с днешното решение се открива правната рамка за втория транш в размер на 3 милиарда евро... като от бюджета на Европейски Съюз се активизира сума в размер на 1 милиард евро ".

Първият транш от основания през 2016 година Механизъм за бежанците бе формиран от 1 милиард евро от бюджета на Европейски Съюз и 2 милиарда евро от вноски на страните членки. Еврокомисията предлага тази скица да продължи да се ползва.

Турция приютява към 3.5 милиона сирийски бежанци и Комисията е решена да продължи да оказва поддръжка, защото нуждата от помощ е към момента забележителна, се показва още в известието.

Средствата от механизма се употребяват за подкрепяне на бежанците и приемните общности като акцентът е върху филантропичната помощ, образованието, опазването на здравето, общинската инфраструктура и социално-икономическата поддръжка.

Благодарение на механизма до момента 500 000 деца са получили достъп до обучение, а 1.2 милиона бежанци получават месечни парични преводи, се споделя още в известието от Европейската комисия.

Отношенията сред Европейски Съюз и Ердоган през последните години са сложни, само че блокът зависи от Турция за прекъсването на имиграцията от Близкия изток. Очаква се високопоставени чиновници на Европейски Съюз да се срещнат с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна на 26 март.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР