Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации

...
Европейската комисия даде одобрение на Програмата за конкурентоспособност и иновации
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри програма в подкрепа на българските компании

Европейската комисия даде утвърждение на Програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП) на стойност над 1.49 милиарда евро. Тя дава целева поддръжка на българските компании за превъзмогване главните проблематични области, които забавят трансформирането на българската стопанска система в новаторска, цифрова, с ниски въглеродни излъчвания и дейно потребление на ресурсите. Повече от 85 % от бюджета на ПКИП, или 1.28 милиарда евро, са предопределени само за дребни и междинни предприятия (МСП). Основните цели на програмата са да се реализира образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и промишлена и цифрова промяна.

Видовете действия, които ще бъдат подпомагани, са поддръжка за нововъведенията в започващи и бързоразвиващи се предприятия в региона на високотехнологичните браншове, поощряване на цифровизацията, поддръжка за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефикасни технологии, узаконяване на системите за енергийно ръководство и тласъци за възобновими енергийни източници, поддръжка при въвеждането на технологии за дейно потребление на естествените запаси, увеличение на % на преработване, модернизиране на технологиите за ръководство на отпадъците и поощряване на партньорствата сред предприятията и шерването на положителни практики.

Част от бюджета на програмата (35 %) ще бъде изпълнен посредством финансови принадлежности, като да вземем за пример гаранции по банкови заеми и финансови вложения на всички стадии от развиването на МСП. Така ще се подсигурява по-ефективно и стабилно потребление на ресурсите на Европейски Съюз в поддръжка на планове, които генерират доходи и спестявания.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР