Европейската комисия даде на Унгария последен месец, за да отговори

...
Европейската комисия даде на Унгария последен месец, за да отговори
Коментари Харесай

Унгария има един месец преди спиране на средства от ЕС


Европейската комисия даде на Унгария финален месец, с цел да отговори на опасенията по отношение на върховенството на закона, преди да изиска от държавните управления на Европейски Съюз да спрат част от средствата, които Унгария би трябвало да получи по бюджета на блока за интервала 2021-2027 година, съобщи Ройтерс.

Новият краен период е част от развой на Европейски Съюз, наименуван „ механизъм за обвързване с условия “, предопределен да отбрани финансовите ползи на Европейски Съюз против нарушавания на върховенството на закона от държавно управление на Европейски Съюз. То е настрана от другите процедури за върховенството на закона, които Европейски Съюз стартира против Унгария.

Комисията счита, че парите на Европейски Съюз са изложени на риск в Унгария заради това, което съгласно нея е корупция, която може да одобри формата на търгове за планове, финансирани от Европейски Съюз, в които взе участие единствено един участник, нормално обвързван с ръководещата партия.

Изпълнителната власт на Европейски Съюз също има опасения по отношение на независимостта на правосъдната система, медиите и неправителствените организации.

Унгарският министър председател, Виктор Орбан, в предишното отхвърли опасенията на Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на корупцията в Унгария, само че висши маджарски чиновници споделиха през последните седмици, че Будапеща е подготвена да работи с Комисията, с цел да отговори на опасенията.

Поради опасенията си по отношение на средствата от бюджета на Европейски Съюз, Комисията започва „ механизма за обвързване с условия “ против Унгария през април. В последна сметка това може да докара до прекъсване на 21 милиарда евро (21,3 милиарда долара) за Унгария в бюджета на Европейски Съюз.

„ Унгария разполага с един месец, в границите на който може да показа своите забележки и всякаква спомагателна информация, по-специално по отношение на пропорционалността на ограниченията, планувани от Комисията “, сподели изпълнителният орган на Европейски Съюз.

Той добави, че Унгария към момента има опция да показа съответни коригиращи ограничения.

Засегнатите фондове са известни като кохезионни фондове - които страните от Европейски Съюз, които са по-бедни от междинното за Европейски Съюз, получават, с цел да развият своята инфраструктура като пътища и мостове, пречиствателни станции или превоз.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз, поискал анонимност, сподели, че предлагането на Комисията до държавните управления на Европейски Съюз най-вероятно няма да визира всички кохезионни фондове за Унгария, тъй като би трябвало да бъде съразмерно на мащаба на казуса.

„ Но това ще бъде съществено предложение, а не алегорично “, сподели служителят.

Спирането на кохезионните фондове, обаче, в допълнение към 5,8 милиарда евро безплатни средства от фонда за възобновяване, които към момента са замразени, би било сериозен удар за унгарската стопанска система, която страда от отслабваща валута, възходящи разноски за заеми, разширяващ се бюджетен недостиг и висока инфлация.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР