Европейската комисия даде ход днес на процедура срещу Унгария, която

...
Европейската комисия даде ход днес на процедура срещу Унгария, която
Коментари Харесай

ЕС започва процедура срещу Будапеща, възможно е спиране на еврофондове

Европейската комисия даде ход през днешния ден на процедура против Унгария, която може да докара до прекъсване или понижаване на някои отпускани от Европейския съюз фондове, заради безпокойства, свързани с възлагането на публични поръчки, съобщи Франс прес.

На еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан беше предоставено да изпрати документално съобщение на Унгария за задействането на процедурата, обвързваща изплащането на европейски средства със спазването на правилата на правовата страна, съобщи заместник-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас.

За предприемането на тази процедура заяви пред евродепутатите на 5 април председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Съдържанието на писмото до унгарските управляващи не се разкрива.

Причина за задействането на процедурата са " мощните безпокойства " на Европейска комисия по отношение на потреблението на европейския бюджет от Унгария и по-конкретно за изискванията, при които се подписват покупко-продажби за публични поръчки, за неналичието на надзор и бистрота при потреблението на средствата, и по отношение на незадоволителните старания в битката с измамите и корупцията, сподели европейски източник.

Съгласно процедурата, която може да трае до 9 месеца, Унгария разполага с два месеца да отговори на писмото, след което Европейска комисия ще има един месец, с цел да направи оценка на отговора. След нова връзка сред двете страни Комисията ще може да предложи мярка за прекъсване или ограничение на някои еврофондове, с цел да компенсира последствията за бюджета на Европейски Съюз, породени от откритите нарушавания.

Окончателното решение ще вземат страните членки с квалифицирано болшинство (най-малко 15 от 27-те страни, представляващи най-малко 65 % от популацията на ЕС).

Механизмът за " обвързването " е процедура, която е в действие от януари 2021 година, само че до момента не е била употребена. Тя дава опция за прекъсване на европейски фондове на страна, в която са открити нарушавания на правовата страна, способни да ощетят финансите на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР