Европейската инвестиционна банка има нов ръководител на офиса си в

...
Европейската инвестиционна банка има нов ръководител на офиса си в
Коментари Харесай

Теодор Радонов оглави офиса на Европейската инвестиционна банка в България

Европейската капиталова банка има нов началник на офиса си в България - Теодор Радонов. Той ще поеме работата до края на март, заяви на онлайн конференция вицепрезидентът на Европейската капиталова банка (ЕИБ) Лиляна Павлова, представена от Българска телеграфна агенция.  

Теодор Радонов е в банката от девет години, познава района и на България. " За мен е чест и предизвикателство да поема поста, тъкмо в тази невиждана конюнктура. Заедно с обстоятелството, че Европейска инвестиционна банка има български вицепрезидент, се надявам, че ще успеем да насочим и инструментите на Европейска инвестиционна банка за справяне с последствията от пандемията в България. Вратите на софийския офис на Европейска инвестиционна банка остават необятно отворени, даже известно време да е виртуално ", сподели Радонов по време на конференцията. 

" Основна задача на Европейската капиталова банка си остава поддръжката на дребни и междинни компании, на плановете за запазване на околната среда и за нововъведения, в това число и такива в опазването на здравето за основаването на ваксини и на медикаменти. Миналата година беше тежка - тя промени метода, по който живеем, учим и работим. Много бизнеси не можаха да реализират своите цели и по тази причина Европейска инвестиционна банка се активизира напролет на 2020 година за обезпечаване на ликвидност и поддръжка. Ние сме " Европейската климатична банка " - задачата е до 2030 година да активизираме един трилион евро, ориентирани към зелени планове и към резистентност на околната среда. Подкрепяме и така наречен " кохезионни планове ", като климатичните вложения ще вървят ръка за ръка с плановете за обществено доближаване ", изясни вицепрезидентът на Европейската капиталова банка /ЕИБ/ Лиляна Павлова.

По думите й, Европейска инвестиционна банка има ясни задания в интерес на планове за пътна, железопътна и екологична инфраструктура, в поддръжка на планове на локалните управляващи, измежду които на Столичната община, на Пловдив, Бургас и Стара Загора. " Отворени сме за други планове като, да вземем за пример, метрото и топлофикацията в София, модернизацията на железопътната линия Радомир-Перник и други Новият концесионер на летище " София " също е изискал помощ от Европейска инвестиционна банка за планово финансиране. Важна остава поддръжката за дребни и междинни компании и на фондовете за нововъведения. Експертите на банката са подготвени да обезпечат техническа помощ за нови планове, които да се финансират с еврофондовете през новия програмен интервал на Европейски Съюз. Ще подкрепим ограниченията на държавното управление, свързани с устойчивостта на околната среда, и при поръчка - тактиката за обективен преход на Маришкия басейн ", сподели още Павлова.  

Безспорен приоритет на Европейска инвестиционна банка ще бъде " зеленото и цифрово " трансформиране на бизнеса, за които пандемията сподели, че са доста значими. Приоритет на Европейска инвестиционна банка са и ограниченията за енергийна успеваемост в обществения и в частния бранш.

" Спираме финансирането на планове в енергетиката, свързани с изкопаеми горива; ще подкрепим районни планове, поискани от общините ", сподели още Лиляна Павлова. 

Европейската капиталова банка участва и в реализирането на задачите на Европейския фонд за стратегически вложения, прочут като проекта " Юнкер ". Той започна през 2015 година и завърши в края на 2020 година и задачата му беше да активизира 500 милиарда евро. " Можем да отчетем, че събрахме 550 милиарда евро, за целия Европейски Съюз, за 1 400 000 дребни и междинни компании. У нас по този проект бяха дадени 773 млн. евро - поддръжка най-много във формата на банкови гаранции, които да активизират спомагателни вложения ", добави Павлова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР