Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем от 40 милиона евро

...
Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписа заем от 40 милиона евро
Коментари Харесай

Изграждат над 1500 нови зарядни станции за електромобили в България в следващите три години

Европейската капиталова банка (ЕИБ) подписа заем от 40 милиона евро с австрийската компания Eldrive Holding GmbH за инсталиране на 8472 станции за зареждане на електрически транспортни средства (EV) в България, Литва и Румъния през идващите три години като поддръжка за екологична подвижност и за задачите на Зелената договорка на Европейски Съюз за резистентен превоз и декарбонизация, съобщава румънският вестник  Adevărul.  Над 1500 нови зарядни станции за електрически автомобили ще бъдат конфигурирани в България в идващите три години.

Според изказване, оповестено в петък, тази инвестиция е подкрепена от програмата InvestEU, която има за цел да притегли спомагателни вложения на стойност над 372 милиарда евро сред 2021 и 2027 г. 

Програмата InvestEU активизира вложения за цели на политиката на Европейски Съюз като зелен преход, конкурентоспособност, нововъведения и устойчива инфраструктура.

С финансова поддръжка от InvestEU и Европейска инвестиционна банка, Eldrive Holding възнамерява да влага почти 146 милиона евро в инсталирането на 4 376 нови зарядни станции за електрически автомобили в Румъния, 2 575 в Литва и 1 530 в България, ускорявайки обезпечаването на нужната инфраструктура за развиване на чисто превоз в трите страни и подкрепяне на прехода към климатична индиферентност “, се показва в известието. 

Проектът ще реши казуса с ниското потребление на електрически транспортни средства и станции за зареждане в трите страни и ще им помогне да реализират задачите на Зеления проект на Европейски Съюз за разполагане на един милион публични станции за зареждане на електрически транспортни средства и станции за различно гориво, разпределени в 27-те държави-членки до 2025 година  

Според цитирания източник мрежите за зареждане на електрически транспортни средства ще подкрепят прехода към електрически транспортни средства и ще оказват помощ за понижаване на излъчванията на парникови газове и замърсяването на въздуха в градските региони в България, Литва и Румъния. 

" Това е доста значим план. Транспортният бранш е един от главните източници на излъчвания на парникови газове. Преходът към електромобилност може да помогне за намаляването им, както и замърсяването на въздуха. Сериозен преход към потребление на електрически транспортни средства обаче не може да се случи без нужната инфраструктура. Като банка на Европейски Съюз за климатичните промени, Европейска инвестиционна банка поддържа построяването на мрежи за зареждане на електрически транспортни средства и аз съм доста удовлетворен, че ще участваме в модернизацията на превоза в България, Литва и Румъния ", сподели вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Кириакос Какурис.

Елдрайв холдинг, следен от български вложители, към този момент ръководи над 1200 точки за зареждане на електрически транспортни средства в трите страни. Зареждането на електрически транспортни средства е един от секторите, отговарящи на изискванията за спомагателна поддръжка по самодейността на Европейска инвестиционна банка за поддръжка на REPowerEU, проекта на Европейски Съюз за преустановяване на зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива. 

Банката на Европейски Съюз се ангажира, в допълнение към постоянните си заеми, да даде спомагателни 45 милиарда евро финансиране за планове, които дават отговор на критериите на REPowerEU. 

" Получаването на доверието на Европейската капиталова банка е значим стадий за Eldrive. Това е скъпо самопризнание за устойчивостта на нашата бизнес тактика, осъществяване и напредък, реализиран през последните години. С Европейска инвестиционна банка като сътрудник в този план ще разтеглим нашата мрежа бързо и дейно и ще се превърнем в един от главните оператори на зарядни точки в Европа ", сподели генералният шеф на Eldrive Стефан Спасов. 

Европейската капиталова банка (ЕИБ) е институцията за дълготрайно кредитиране на Европейския съюз, благосъстоятелност на неговите държави-членки. Институцията финансира солидни вложения, които способстват за задачите на политиката на Европейски Съюз. 

Програмата InvestEU дава на Европейския съюз извънредно значимо дълготрайно финансиране, привличайки обилни частни и обществени средства в поддръжка на стабилно възобновяване. Той също по този начин оказва помощ за активизирането на частни вложения за политическите цели на Европейския съюз, като Европейския зелен пакт и цифровия преход. 

Програмата има три съставния елемент: фонд InvestEU, платформа за съвещания InvestEU и портал InvestEU. Фондът InvestEU се осъществя посредством финансови сътрудници, които ще влагат в планове, употребявайки гаранцията на Европейски Съюз от 26,2 милиарда евро. Цялата бюджетна гаранция ще подкрепи капиталовите планове на сътрудниците по осъществяването, ще усили потенциала им за вдишване на риск и по този метод ще активизира спомагателни вложения от най-малко 372 милиарда евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР