Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити

...
Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити
Коментари Харесай

Не може идентичността на една държава да се гради върху омраза към друга, братска страна

Европейската интеграция на Република Северна Македония /РСМ/ изисква не опити за въздействие и напън посредством трети страни, а постигането на действителни резултати в двустранния разговор с България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден на „ Дондуков “ 2 със специфичния делегат на държавното управление на Република Северна Македония Владо Бучковски, оповестиха от прессекретариата на президента.

"Открити сме за партньорство и чакаме неотклонна политическа воля от страна на политиците в РСМ, която да насърчи работата на експертно равнище и да потвърди, че добросъседството сред нашите две страни е действителност ", съобщи президентът.

"България в никакъв случай не е оспорвала демократичното право на самоопределяне на жителите на Република Северна Македония, само че не може идентичността на една страна да се гради върху ненавист към друга, изключително към братска страна ", уточни още президентът.

Румен Радев означи, че България кардинално и поредно поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония, само че не може да допусне внасянето на нерешени двустранни въпроси в Европейския съюз.

"Българското общество е извънредно сензитивно към сигналите, които излъчват държавните институции в Република Северна Македония във връзка с двустранните връзки ", подсети още президентът.

Според президента изоставянето на езика на омразата към България в югозападната ни съседка, в публичните медии, смяната на наличието на учебниците, в работата на научни институти и надписите на исторически монументи и в музеи, ще бъде действителен принос в построяването на добросъседски връзки.

Румен Радев прикани за деен двустранен разговор на всички нива сред България и Република Северна Македония, в който в дух на доверие и съгласие, да бъдат търсени работещи решения.

Обща бе позицията, че другарството сред жителите от двете страни на общата граница би трябвало да бъде трайно открито и на междудържавно равнище.

„ Между нашите жители няма ненавист. Имаме дълг към бъдещите генерации да затворим противоречивите въпроси “, съобщи Владо Бучковски и прикани съдействието сред България и Република Северна Македония да продължи да се развива в области от съвместен интерес като стопанската система, превоза, туризма, образованието и науката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР