Европейската генерална дирекция за мобилност и транспорт (DG MOVE) издаде

...
Европейската генерална дирекция за мобилност и транспорт (DG MOVE) издаде
Коментари Харесай

Задължителното връщане на ТИР-овете у дома – изтекоха указанията Брюксел по Пакета за мобилност -

Европейската генерална дирекция за подвижност и превоз (DG MOVE) издаде поредност значими уточнения по вярното използване на наредбите на Пакета за подвижност за наложителното връщане на транспортното средство в една от оперативните бази в страната на престояване на превозвача. Това разгласи Италианската транспортна организация ASSOTIR, която разгласява на уеб страницата си документ на Европейски Съюз, съдържащ редица въпроси и отговори по отношение на наредбите на Пакета за подвижност, влезнали в действие на 2 февруари тази година. Указанията към момента не са публично оповестени и най-вероятно ще се появят на уеб страницата на Европейската комисия през този месец.

За кого се отнася

Първият въпрос в оповестения от италианците документ се отнася до вида транспортни средства, обхванати от регламента. Задължителното връщане се прилагав следните случаи:

За транспортни средства или транспортни сформира, напускащи страната на престояване и употребявани за интернационален превоз на артикули в интерес на трети лица;

За ремаркета и полуремаркета, когато са разполагаем на пътните превозвачи в сходство с член 5 писмен знак (д) и (ж) от Регламент (ЕО) № 1071/2009 и като такива са регистрирани или пуснати на пазара и въведени в употреба в сходство със законодателството на държавата-членка, в която е открито сдружението.

За кого не се отнася

DG MOVE акцентира, че правилото не се ползва при положение на:

Пътни превозвачи, моторни транспортни средства или транспортни сформира, чието оптимално възможно тегло не надвишава 2,5 тона;

Моторни транспортни средства с оптималната позволена скорост не повече от 40 km/h.

Вторият обиден въпрос е за мястото, в което транспортното средство би трябвало да се върне след приключване на интервала на престояване отвън страната. Според документа транспортното средство би трябвало да бъде върнато в един от оперативните центрове в страната, в която се намира седалището на компанията притежател на транспортното средство. „ Държава на генезис “ би трябвало да се схваща като държавата-членка, в която е открит бизнесът, без значение дали мениджърът на превоза е от друга страна или не. При това транспортното средство може всякога да се връща както в еднакъв действен център, по този начин и в различен в държавата-членка, в която е седалището на компанията.

GD MOVE дефинира също по този начин по кое време условието не е изпълнено, т.е. когато транспортните средства се връщат в клонове или дъщерни сдружения в държава-членка, друга от държавата-членка по генезис.

За какъв брой време би трябвало да се върне вкъщи камионът

В документа, с който разполага ASSOTIR основната дирекция разяснява и времето, което камионът би трябвало да прекара в базата на сдружението след наложителното му завръщане. DG MOVE акцентира, че Регламент 1055/2020 не прецизира интервала, за който транспортното средство би трябвало да се върне в държавата-членка по генезис. Това значи, че същото транспортно средство може да бъде върнато в базата на компанията за къс интервал от време и при изискване, че се съблюдават разпоредбите за времето за шофиране на Регламент (ЕО) 561/2006.

Съгласно насоките цикълът на такива връщания би трябвало да бъде най-добре синхронизиран със отговорностите на транспортната компания по Регламент (ЕО) 561/2006 по отношение на организацията на дейностите по подобен метод, че да разрешава на лидерът да се връща вкъщи най-малко един път на всеки четири седмици. Следователно и двете отговорности би трябвало да бъдат изпълнени посредством връщане на водача дружно с транспортното средство най-малко на всеки втори четириседмичен цикъл.
Освен това задължението за връщане в държавата-членка по генезис не изисква осъществяването на избран брой транспорти в страната членка по регистрация и не лимитира опциите на операторите да дават услуги на целия вътрешен пазар, се споделя в насоките.

Как би трябвало да се върне транспортното средство

Относно метода, по който ще бъде върнато транспортното средство DG MOVE дава отговор, че регламентът не прецизира метода на завръщане. Следователно това може да стане на личен ход или с друго транспортно средство, като трен, ферибот и други

Срокове на наложителното завръщане

По отношение на методите за пресмятане за 8-седмичния интервал (максималния интервал, през който транспортното средство би трябвало да се върне в държавата-членка по произход), DG MOVE прецизира, че транспортното средство би трябвало да бъде докарано до един от оперативните центрове на компанията в държавата-членка по генезис минимум осем седмици след напускането на тази страна. Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за пресмятане на интервали, дати и времеви ограничавания, въпросният общ интервал от 8 седмици стартира да тече в 00:00 часа на деня след заминаването на транспортното средство от държавата-членка по генезис и приключва навръх 8-та седмица.

Превозното средство би трябвало да бъде върнато в този действен център или различен фирмен център най-късно до 23:59 часа в същия ден от седмицата, 8 седмици по-късно.

Например , в случай че транспортно средство напусне държавата-членка по генезис по което и да е време във вторник, 29 март, то би трябвало да се върне във всеки действен център най-късно до края на деня (23:59) в сряда, 25 май 2022 година

Брюксел в допълнение изяснява, че в случай че последният ден от 8-седмичния интервал се пада на формален празник - неделя или събота, този интервал завършва с приключването на последния час на идващия работен ден. Тъй като задължението се отнася до връщането на транспортното средство в държавата-членка на престояване, от голяма важност са единствено формалните празници в страната на определяне.

Например , в случай че транспортното средство е напуснало компанията по което и да е време в петък, 25 март 2022 година, и 8-седмичният интервал е завършил в събота, 21 май 2022 година, то камионът би трябвало да се върне в оперативния център в понеделник, 23 май до 23:59 часа.

Потвърждение за осъществяване на задължението

Брюкселските насоки се отнасят и до интервенциите, които една компания би трябвало да покаже, с цел да извърши задължението си. Съгласно инструкциите превозвачите са длъжни да дават ясни доказателства, че транспортните средства, с които разполагат, се връщат в един от оперативните центрове в страната на определяне най-малко един път в границите на осем седмици след овакантяване на държавата-членка.

„ Трябва да са в положение да употребяват всевъзможни доказателства, с цел да показват сходството си с това условие “, написа в напътствията. На процедура това може да бъде всеки документ, потвърждаващ местоположението на транспортното средство в мястото на определяне през последните 8 седмици и/или на всеки 8 седмици. Такива документи могат да бъдат да вземем за пример тахографски записи или товарителници. Освен това DG MOVE изяснява, че данните от тахографа могат да се употребяват за доказване на сходството със задължението за транспортни средства, оборудвани със смарт устройство според Регламент (ЕС) №. 165/2014.

Данните от тахографа могат да се употребяват, с цел да се потвърди, че въпросното транспортно средство е върнато назад в държавата-членка, където се намира сдружението, което разполага с тях, в края на последните 8 седмици. Превозвачите могат да чакат инспекции за съблюдаване на новото пътно обвързване.

„ Компанията постоянно би трябвало да може да потвърди спазването на задължението на по-късен стадий с наличните документи и доказателства в пространствата “, не престават насоките.

Контрол и съдействие сред страните от Европейски Съюз

Брюксел повдига и въпроса за съдействието сред държавите-членки. DG MOVE дефинира, че в случай че наличните данни, които са налични в транспортното средство или у лидера не са задоволителни, с цел да потвърдят осъществяването на задължението за връщане, превозвачът би трябвало да го потвърди това на контролния орган в страната, в която е открита компанията. Съгласно регламентите способените органи на държавите-членки са длъжни да си сътрудничат тясно и бързо и да дават взаимна помощ и всякаква друга съответстваща информация, с цел да улеснят използването и използването на сегашния правилник. По-специално, способените органи на всяка държава-членка би трябвало да дават отговор на претенции за информация от всички способени контролни органи на други страни от Европейски Съюз и да правят инспекции, инспекции и следствия, с цел да наложат новите правила.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР