Европейската футболна централа УЕФА обяви какъв ще бъде пътят, по

...
Европейската футболна централа УЕФА обяви какъв ще бъде пътят, по
Коментари Харесай

УЕФА разясни какъв ще бъде пътят за класиране на Мондиал 2026

Европейската футболна централа УЕФА разгласи какъв ще бъде пътят, по който би трябвало да минат европейските селекции, с цел да стигнат до Световното състезание през 2026 в Съединени американски щати, Канада и Мексико. Информацията касае директно българския народен отбор, който не се е появявал на най-големия футболен конгрес от 1998 година

Както е известно, за международното състезание през 2026 година броят на финалистите ще бъде повишен от 32 на 48, като на Стария континент се падат общо 16 квоти - с три повече по отношение на досегашния формат.

Квалификационната акция в зона " Европа " ще стартира през март 2025 година с групова фаза, която ще приключи осем месеца по-късно. УЕФА ще разпредели тимовете в 12 групи от по четири или пет тима, като за Мондиал 2026 ще се класират непосредствено единствено спечелилите в групите.

Останалите четири визи за Съединени американски щати, Мексико и Канада ще бъдат разиграни през март 2026-а в четири плейофни четворки, с една повече от тези за Мондиал 2022. В плейофите ще влязат тимовете, приключили на второ място в своята квалификационна група - 12 на брой. Към тях ще се прибавят най-хубавите четири състава от Лигата на нациите - издание 2024/2025, които не са финиширали на първо или второ място в квалификациите.

Тези 16 тима ще минат през чоп, който ще ги разпредели в общо осем полуфинални двойки. Тези двойки ще излъчат четири финални плейофа за последните четири европейски места за Мондиал 2026.

Квалификационният формат " 12+4 " към този момент не е доказан от ФИФА, само че от УЕФА осведомиха публично, че точно това ще бъде предлагането от Нион към Цюрих.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР