Eвропейската футболна асоциация (УЕФА) утвърди новия формат на Шампионската лига

...
Eвропейската футболна асоциация (УЕФА) утвърди новия формат на Шампионската лига
Коментари Харесай

УЕФА обяви големи промени в Шампионска лига

Eвропейската футболна асоциация (УЕФА) утвърди новия формат на Шампионската лига от сезон 2024/2025, който ще бъде с 36 участника, а не с 32.

Вместо в групова фаза, тимовете ще се срещнат по т.нар " швейцарска система ", известна в огромните шампионати по шахмат. Всичките 36 тима ще бъдат подредени съгласно клубния коефицент преди началото на шампионата. Осемте най-хубави тима след изиграването на първата фаза автоматически се класират за осминафиналите.

Следващите 16 тима, след 9-ото място, ще играят в плейофен кръг за попадане в осминафиналната фаза на шампионата. Същите промени ще бъдат направени и за идващите два клубни шампионата на УЕФА - Лига Европа и Лигата на Конференциите. В Лига Европа две спомагателни места се дават на Англия и Нидерландия, а там мачовете също ще бъдат по осем на тим. В същинската фаза на Лигата на Конференциите мачовете ще бъдат по 6 за всеки отбор.
 УЕФА нанесе нов огромен удар по съветските тимове
УЕФА нанесе нов огромен удар по съветските тимове

Строго наказване

Тези промени са единствено част от промените, които предприе европейската централа. Ясно е и по какъв начин ще се попълнят останалите четири места в Шампионската лига след 32-ото. Едното е за тима, който е приключил на 3-о място в 5-ата страна в ранглистата на шампионатите на УЕФА. Още една квота ще бъде разиграна в шампионския поток на квалификациите. Последните две места са оставени за клубове с огромни исторически обичаи - достижения от предходни сезони, общо количество извоювани точки. Но двата клуба ще бъдат оповестени въз основата и на тяхното място в ранглистата на клубовете, както и съобразено с мястото на страните в ранглистата.

Съгласно първичните проекти за промяна, щеше да има 10 обезпечени мача за всеки от 36-те клуба в системата Шампионска лига по ``швейцарската система``, общо нарастване от 100 мача на сезон. Съгласно компромиса, който е съгласуван с желанията на фенклубовете, общият брой на мачовете ще се усили на 64.

" УЕФА ясно сподели през днешния ден, че сме напълно отдадени на зачитането на главните полезности на спорта и на отбраната на основния принцип на отворените за всички тимове надпревари. Спортният миг с квалификациите остава като европейски състезателен модел, изцяло в сходство с полезностите на създателите на шампионата на първенците и извърнат към солидарността и към по-малките клубове, сподели президентът на УЕФА Александър Чеферин след края на съвещанието.

" Днешните решения приключват просторен развой на съвещания, по време на който изслушахме концепциите на почитатели, играчи, треньори, национални асоциации, клубове и лиги, с цел да изберем някои от тях (предложените идеи) единствено за да намерим най-хубавото решение за развиването за триумфа на европейския футбол ", сподели още словенският юрист, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР