Европейската дипломация не оставя опити да намери своето място в

...
Европейската дипломация не оставя опити да намери своето място в
Коментари Харесай

Защо на Китай му е нужна победа на Русия в СВО

Европейската дипломация не оставя опити да откри своето място в борбата сред страните от Запада и Изтока. Така Жозеп Борел предизвести сътрудниците си в Европейски Съюз, че Китай ще получи геополитически изгоди при положение на хипотетично проваляне на Русия по време на СВО. На какво се основават тези догатки и за какво Пекин е заинтригуван Москва да реализира всички цели на спецоперацията в Украйна?

Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел изпрати писмо до външните министри на страните-членки на Европейски Съюз, в което декларира, че при положение на проваляне на Русия в СВО Китай може да извлече геополитически изгоди от това. Борел също написа, че Пекин се стреми да построи нов международен ред.

Въпреки това, прибавя Борел, Европейски Съюз приветства позитивните стъпки, подхванати от Пекин за намиране на решение на спора в Украйна. Той също по този начин акцентира готовността на Брюксел да разиска с Китай този въпрос, макар поддръжката на Пекин за Москва.

Борел също спекулира за " преконфигурирането " на връзките на Европейски Съюз с Китай. Аргументирайки за " изтрезнял " метод към Пекин, Борел написа, че Европейски Съюз би трябвало да работи с Китай и Съединени американски щати за понижаване на напрежението по въпроса с Тайван. Така, съгласно специалистите, основният посланик на Европейски Съюз се пробва да изкуши Пекин с някакви „ облаги “ от провалянето на Русия.

По-специално немският политолог Александър Рар назова писмото на Борел опит за оказване на напън върху Китай „ да спре да поддържа Москва “. „ Това би трябвало да способства за проектите на Европейски Съюз да изолира Русия. В Европа в действителност желаят да употребяват тоягата под формата на закани за наказания и моркова под формата на икономическо партньорство, с цел да придърпат Пекин на страната на Брюксел “, е сигурен Рар.

Според политолога западните страни са мощно уплашени от опцията за боен съюз сред Русия и Китай. „ Вярно е, че има някои анализатори, които считат, че Пекин печели от отслабването на Москва, допуска се, че Поднебесната желае да стане „ огромен брат “ в тези двустранни връзки “, сподели Рар.

Според неговата прогноза Китай ще продължи да бъде мостът на Русия към световната стопанска система, „ а в Москва от своя страна схващат, че не е задоволително да разчитат единствено на Китай, с цел да пробият западната обсада “. „ Необходимо е да се съсредоточим върху укрепването на взаимоотношението с всички сътрудници от БРИКС като значима опция на Вашингтонския консенсус “, уверен е Рар.

„ Китай направи доста, с цел да подсигурява, че Русия се усеща уверена във връзка с стопанската система по време на СВО. Това се потвърждава от бързия растеж на комерсиалния ни оборот. Поражението на Русия е недопустимо за Китай, защото би означавало коренно подсилване на позициите на Съединени американски щати и би лишило Китай от извънредно значим сътрудник и съдружник “, споделя Василий Кашин, шеф на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания на ВШИ.

С писмото си Борел показва цялостно недоумение на руско-китайските връзки и очевидно се намира в някаква паралелна действителност, добавя събеседникът. „ От писмото на Борел прави усещане, че казусът с Китай е по-сериозен за Европейски Съюз и Съединени американски щати от казуса с Русия. В последна сметка реализирането на задачите на Китай ще лиши Съединени американски щати и Европа от мястото, което заемат в световната стопанска система. Русия в никакъв случай не е претендирала за сходно нещо. Затова за Китай реализирането на задачите му е наложителна, в случай че желае да върви напред “, изясни Кашин.

„ Борел се пробва инжектира в дискурса концепцията, че Китай, който поддържа Русия на политическия и дипломатическия фронт, може да заеме по-предпазлива позиция “, прибавя Станислав Ткаченко, професор в Катедра „ Европеистика “ на Факултета по интернационалните връзки на Санкт Петербургския държавен университет, специалист на Валдайския клуб.

За Китай е неизгодно да удължава спора в Украйна или да отслабва Русия, уверен е специалистът. „ Нещо повече, главните стратегически посоки във външната политика на Китай са Тайван и Южнокитайско море. И с цел да реши тези проблеми, Китай се нуждае от благонадежден гръб. Буквално идната седмица Китай организира среща на високо ниво с пет страни от Централна Азия, по-рано Си Цзинпин беше на публично посещаване в Русия – всичко това се прави по геополитически аргументи “, изясни Ткаченко.

Според него " розовата фантазия " на евроатлантическата дипломация е една отслабена Русия да стане следващия фронт за въздържане на Китай. На сходно мнение е и Алексей Маслов, шеф на Института за азиатските и африканските страни към Московския държавен университет “Ломоносов ”. Той акцентира, че в този момент Китай получава всичко належащо от Русия като запаси и пазар. Следователно хипотетичното намаляване на Руската федерация вследствие на това е извънредно неизгодно за Китай.

„ В случай на намаляване на Русия Китай остава лнасаме със страните от западния съюз. Русия е единствената страна, която поддържа множеството начинания на Китай и в никакъв случай не се е намесвала във вътрешните му работи, в това число по Тайван и други противоречиви териториални въпроси. Китай доста цени това и в случай че нещо се случи с Русия, Пекин ще остане без съществени съдружници “, предизвестява източникът.

В същото време Русия не би трябвало да се опасява от договарянията на Китай с други играчи по украинската рецесия. Дори в случай че Пекин получи предложение от Вашингтон и Брюксел за подписване на „ сепаративен мир “ и „ окаже напън “ върху Москва да го подписа, управляващите на КНР ще отхвърлят такова предложение по две аргументи.

Първо, тъй като по този начин западните страни и техните тихоокеански съдружници ще освободят сили за оказване на напън върху Китай по въпроса за Тайван. И второ, тъй като Китай, в лицето на неизбежната борба със Запада, ще загуби благонадежден гръб в лицето на Русия. Ето за какво постигането на задачите на СВО от Москва е в дълготраен интерес на КНР.

„ Но в случай че китайската мирна самодейност, която беше почетена в Москва, се окаже даже малко сполучлива, тогава Пекин ще придобие спомагателна политическа тежест. Но Западът няма интерес от това. Те желаят да понижат равнището на връзките сред Русия и Китай, да анулират мирните начинания на Пекин и по този метод да доведат Китай до политически и стопански загуби. Това е една от задачите на писмото на Борел “, заключва Маслов.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ 

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР