Европейската банка за възстановяване и развитие припомни, че само властите

...
Европейската банка за възстановяване и развитие припомни, че само властите
Коментари Харесай

ЕБВР: Калин Митрев може да бъде сменен само от България

Европейската банка за възобновяване и развиване напомни, че единствено управляващите в България могат да вземат решение за ориста на Калин Митрев - българският представител в централата в Лондон. Те могат да го отстранят или оневинят, само че той е със статут, равносилен на дипломат и не е чиновник на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Това заяви лондонският в. "Гардиън " - едно от европейските издания, които разгласяват следствие за скришен фонд за финансиране на лобистка активност в интерес на ръководещите в Азербайджан. Медиите, измежду които и българският уебсайт "Биволъ ", настояват, че става дума за близо 3 милиарда евро, трансферирани към шотландски компании и раздадени на дипломати и публицисти, само че и употребявани още за пазаруване на първокласни артикули, парцели, заплащане на такси за образование в частни колежи и други

Според следствието съвсем половин милион $ са минали през консултантската компания на Калин Митрев. Той удостоверява това още в първата обява и упорства, че няма нищо неправилно, че средствата са минали през банковите му сметки в България и Швейцария, че е платил налозите си в България върху тях, че не е знаел цялата конструкция и произхода на средствата и че всичко това е станало преди назначението му в банката.

"Гардиън " написа през днешния ден, че "доколкото ни е известно, членове на Управителния съвет от други европейски страни са загрижени от разкритията за "Азербайджанската пералня " и биха желали Митрев да подаде оставка ". Но изданието не показва източника си на тези изводи.

Под заглавие "България ще проверява изказванията за трите милиарда $ от "Азербайджанската пералня " се оповестява, че в София е стартирана инспекция за заплащанията на Митрев.

След него финансовият министър Владислав Горанов сподели, че се изчаква формалната позиция на банката до българското държавно управление, с цел да се оформи окончателното му решение. Той добави, че кабинетът няма по какъв начин да уволни Митрев от поста му, защото той не е негов чиновник. "Той е номиниран от България като шеф в банката и единствено органите ѝ могат да подхващат съответните дейности против него. На този стадий нашата реакция ще бъде да изпратим публично писмо от държавното управление до президента на банката Сума Чакрабарти, в което да желаяме позицията им ", съобщи Горанов.

Именно в отговор на тези думи Европейска банка за възстановяване и развитие прави уточнението за "Гардиън ", че решението е на София, а не на банката.

Митрев дефинира изявленията като "обречена на неуспех политическа офанзива " против брачната половинка му Ирина Бокова, общоприет шеф на ЮНЕСКО. Тя отхвърля да има някакъв спор сред поста ѝ и активността на брачна половинка ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР