Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата за

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) понижи прогнозата за
Коментари Харесай

ЕБВР понижи прогнозата си за растежа на България заради лошото управление на Covid-кризата

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) намали прогнозата за икономическия напредък на България през 2021 година с 0.3 процентни пункта до 4.2%. За следващата година обаче прогнозата се покачва с 0.4 пункта до 4.4%.

Европейска банка за възстановяване и развитие предизвестява, че има опасности от низходящa наклонност за страната ни, в това число заради ниския % на имунизиране и продължаващата политическа рецесия. Институцията акцентира, че смъртността от Covid-19 в България, Черна гора и Румъния е изключително висока.

В същото време банката увеличи прогнозата си за стопанските системи в района до 5.5% за 2021 година, сочат данните в най-новия ѝ отчет " Регионални стопански вероятности ".

Документът преглежда обстановката в близо 40 страни с нововъзникващи пазарни стопански системи. Макар оценката за тази година да е преразгледана с 1.3 процентни пункта възходящо по отношение на юнската (4.2%), Европейска банка за възстановяване и развитие предизвестява за идни съществени закани. Очакваният ритъм за 2022 година е намален с 0.1 процентен пункт до 3.8%.

Прогнозите са предмет на висока неустановеност, отразяваща опасности, свързани с бъдещия път на Covid-19, допустимо утежняване на външните условия и по-слаб напредък на комерсиалните сътрудници, прецизира банката.

Високите цени на суровините и силата, затегнатият пазар на труда, спирането на веригата за доставки и обезценяването на валутата в някои стопански системи започнаха да тласкат инфлацията нагоре още преди последния скок на случаите на заразяване с Covid-19. Средно инфлацията в района надвишава равнищата си от края на 2019 година с 3 процентни пункта през септември 2021 година. В отговор редица централни банки в страните от района на банката подвигнаха лихвените проценти, написа в отчета.

" Това е горчиво-сладко възобновяване. Първата половина на 2021 година донесе мощно възобновяване. Сега обаче виждаме възходяща причина за безпокойствие. Въпреки че високите цени на суровините са от изгода за експортьорите, те натежават мощно върху комерсиалните салда на вносителите. Снабдяването с налична сила, когато навлизаме в зимния интервал, се трансформира в съществено терзание, изключително откакто възможноситте за деяние на държавните управления са лимитирани ", разяснява основният икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие Беата Яворчик.

След огромните пакети от тласъци в отговор на рецесията с ковид съвкупният държавен дълг се е нараснал приблизително с 13 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт от края на 2019 година. И до момента в който в множеството стопански системи лихвите остават под равнищата отпреди рецесията, в някои са повишили внезапно, се добавя в отчета. В него маркирано повишаването на безработицата.
Очаква се Брутният вътрешен продукт в Централна Европа и балтийските страни да се усили с 5.2% през 2021 година и с 4.7% през 2022 година, след по-добрите от предстоящите резултати през първата половина на тази година, въпреки спиранията на веригата за доставки да оказаха напън върху растежа в някои стопански системи.

За югоизточната част на Европейски Съюз се планува Брутният вътрешен продукт да нарасне с 6.7% през 2021 година и с 4.3% през 2022 година. Значително нагоре е преразгледана оценката за Гърция за 2021-а (+3 пункта до 7%), макар че идващите туристи остават под равнищата от 2019 година.

Брутният вътрешен продукт на Западните Балкани се чака да се усили с 6.4% през 2021 година и с 4% през 2022 година. В този регион има обилни корекции нагоре, отразяващи по-добро от предстоящото показване през първата половина на годината, в това число в туристическия бранш, както и мощното експортно търсене от пазара на Европейски Съюз.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР