Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 110 млн.долара

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска 110 млн.долара
Коментари Харесай

ЕБВР инвестира 110 млн. долара в подкрепа на електромобилния парк в Турция

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) отпуска 110 млн.долара заем на турската компания Enerjisa Enerji AS за разширение на инфраструктурата за зареждане на електрически транспортни средства (EV) в страната.

Финансовата помощ ще разреши на Enerjisa да модернизира своята електроразпределителна мрежа с дейно съоръжение и приложения за умна мрежа, да разшири инфраструктурата за зареждане. Инвестициите са утвърдени от енергийния регулатор на страната.

Портфолиото на Enerjisa Enerji включва две съществени бизнес линии – електроразпределение и търговия на дребно. Тя обслужва 10,1 милиона клиенти в 14 провинции. Едно от нейните дъщерни сдружения - Esarj, е една от първите компании в страната за станции за зареждане на електрически автомобили.

Портфейлът ще разреши на холдинга да разшири бизнеса си за разпределена сила посредством дъщерното си сдружение Enerjisa Customer Solutions.  

„ Европейска банка за възстановяване и развитие се заела със зелено бъдеще, като изцяло приведе всички свои действия в сходство с задачите на Парижкото съглашение. Ключова тактика за това бъдеще е трансформацията на енергийния бранш. За нас е удоволствието да работим с водач в промишлеността като Enerjisa по капиталов проект за възстановяване на дистрибуторската мрежа и разширение на инфраструктурата за зареждане на електрически автомобили в Турция. Тези старания ще покачат устойчивостта на компанията, ще допринесат за по-екологичен енергиен бранш и ще оказват помощ на страната да реализира задачите си за нулева нетност “, акцентира Нандита Паршад, ръководещ шеф на Групата за устойчива инфраструктура на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Модернизацията на електрическата мрежа ще спести 119 999 т въглеродни излъчвания годишно посредством понижаване на загубите на електрическа енергия и увеличение на производството на възобновима сила.

 „ Световното нарастване на потенциала за възобновима сила през идващите пет години се чака да се изравни с повишаването, следено през последните 20 години. Нашата прогноза сочи, че Турция да реализира 65% нарастване на силата от ВЕИ през този интервал ”, означи Мурат Пънар, основен  изпълнителен шеф на Enerjisa Enerji. Той чака до 2030 година 2 милиона електрическия автомобил да се движат по пътищата на страната.

Европейска банка за възстановяване и развитие е водещ институционален вложител в Турция. От 2009 година Банката е вложила повече от 16,9 милиарда евро в разнообразни браншове на стопанската система на страната, като съвсем всички са в частния бранш.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР