Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира 100 млн.

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) инвестира 100 млн.
Коментари Харесай

ЕБВР инвестира 100 млн. евро в новата емисия седемгодишни облигации на БЕХ


Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) влага 100 млн. евро в новата емисия седемгодишни облигации в размер на 550 млн. евро на Българския енергиен холдинг (BEH), държавното дружество, което управлява обществените енергийни активи на страната, в това число публичните снабдители на електрическа енергия и газ. Това е посочено в известие на уеб страницата на Европейска банка за възстановяване и развитие.

БЕХ емитира сполучливо облигациите от новия заем в края на юли. Участието на Европейска банка за възстановяване и развитие ще помогне на държавния енергиен холдинг да продължи да оказва поддръжка на основни промени в енергийния бранш, както и да преструктурира своя баланс и да усъвършенства финансовата резистентност на енергийния бранш в България в дълготраен проект.

Европейска банка за възстановяване и развитие купи седемгодишните необезпечени облигации на 26 юни 2018 година и на 31 юли 2018 година Облигациите започнаха да се търгуват на борсата Euronext Dublin на 28 юли. Очаква се търгуването им на Българската фондова борса да стартира още през този месец. Новата емисия облигация ще бъдат употребявани за рефинансиране на остарял облигационен заем на БЕХ в размер на 500 млн. евро, който беше издаден през 2013 година, което ще усъвършенства финансовата конструкция на холдинга.

Като част от настоящата и предходната покупка на облигации на BEH от страна на Европейска банка за възстановяване и развитие, която се състоя през 2016 година, Банката и държавното управление на България си сътрудничат по " Програма за регулаторно развиване на българския енергиен бранш ", която има за цел да подкрепи либерализирането на пазара в сходство с последните промени в енергийното законодателство в сходство с достиженията на правото на Европейския съюз.

Участието на Европейска банка за възстановяване и развитие освен подкрепя българския енергиен бранш, само че и способства за задълбочаването на финансовите пазари, като и двете са цели в тактиката на Банката за вложения в страната. Тази облигация ще има най-дългия период, публикуван от български корпоративен емитент, и ще бъде най-голямата облигация, записана на борсата в София.

Досега Европейска банка за възстановяване и развитие е вложила близо 3,9 милиарда евро в разнообразни браншове на българската стопанска система в към 250 плана. Инвестициите в енергийния бранш съставляват към една трета от портфейла на банката в страната.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР