Европейската агенция по лекарствата не препоръчва имунизация срещу коронавирус на

...
Европейската агенция по лекарствата не препоръчва имунизация срещу коронавирус на
Коментари Харесай

Трябва ли бременните да се имунизират - ще решат лекарите

Европейската организация по медикаментите не предлага имунизация против ковид на бременни. България се преценява с позицията на регулатора.

" Нормално е да бъде внимателни. Никой не прави изследване и следене за бременни дами. Прекалено е рисково ", сподели шефът на ПСАГБАЛ " Св. София " доктор Гергана Коларова.

Израел и Съединените американски щати са измежду страните, в които имунизацията на бременни е позволена.

" Tози опит, който е от света, сподели, че не е рисково. Но имунизацията не е панацея, както всичките медикаменти ", сподели началникът на ДКЦ СБАЛАГ " Майчин дом " доктор Иван Диков.

Затова медиците би трябвало да преценяват дали бременната може да се ваксинира и коя ваксина е най-подходяща за нея. Експертите у нас смекчиха позицията си и предлагат да се ваксинират бременни от рисковите групи.

" Изрично би трябвало да бъде желанието декларирано на първо време от пациентката и лекаря да реши изгодите от вредите. Кое е повече, кое е по-малко ", сподели шефът на ПСАГБАЛ " Св. София " доктор Гергана Коларова.

В " Света София " имат единствено една бременна с ковид в неусложнено положение.

" Имунитета на една бременна жена е доста по-нисък в сравнение с останалите дами. Сега повече бременни и повече родилки се заразяват от тази вълна, която в страната е доста по-силна ", сподели шефът на ПСАГБАЛ " Св. София " доктор Гергана Коларова.

Виктория Руменова от симитлийското село Крупник, следила бременността си в София. Заради многото инфектирани към този момент посещава доктор в Благоевград.

" Да заобикалям контактите с хора, тъй като не всеки знае, че може да е притежател на COVID- 19. Колкото повече вземем ограничения по отношение на самите нас и нашето здраве, толкоз по-добре за нас, по-спокойни ще бъдем ", сподели Виктория Руменова.

Виктория е решила да роди в Благоевград болница, тъй като и е най-близо. От там споделят, че от началото на март са лекували към 10 бременни дами с COVID-19 от цялата област. В Коронавирус зoната на столичната болница " Майчин дом " са настанени 6 дами.

" През ден, през два става раждане с бременна и Коронавирус. До този миг случай с бременна в " Майчин дом " не сме имали ", сподели началникът на ДКЦ СБАЛАГ " Майчин дом " доктор Иван Диков.

Медиците поучават при първи признаци бременните да търсят лекарска помощ, с цел да не се стига до затруднения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР