Европейска партия попадна в конфузна ситуация, а в България се

...
Европейска партия попадна в конфузна ситуация, а в България се
Коментари Харесай

Проверка на факти: Как Продължаваме Промяната беше обявена по погрешка за член на европейска партия

Европейска партия попадна в конфузна обстановка, а в България се разпалиха пристрастености поради неточност, видяна от консуматори в обществените мрежи.

Публикациите в Х (Туитър) и Facebook не просто натрупаха стотици реакции, мнения и споделяния, само че и провокираха промяна от страна на оказалата се под светлината на прожекторите европейска политическа група - " Обнови Европа ".

Твърдение: “Продължаваме Промяната ” е част от " Обнови Европа " - европейското семейство на либералите.

На 8 ноември във Facebook и Х е оповестен скрийншот на страницата на " Обнови Европа ", на който се вижда, че като членове на либералите от България са посочени Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната ".



В поддръжка на изказванието, че " Продължаваме Промяната " са станали част от " Обнови Европа ", може да се одобри и наличието на министър-председателя Николай Денков паралелно до останалите членове на Европейския съвет от фамилията на либералите на формалния уебсайт на " Обнови Европа ".



Заради известността на потребителя, разгласил изказванието, то мълниеносно набира известност и се цитира от разнообразни уеб сайтове в интернет.

Наша инспекция сподели, че такава информация е оповестена и от други уеб сайтове ден по-рано.



Друг бдителен консуматор разяснява под истинската обява в Х, че " Продължаваме Промяната " участват на страницата на " Обнови Европа " още по-отрано - от 2 ноември, и поддържа изказванието си с архивиран аспект на интернет адреса. Прави усещане, че в този случай те даже са Липсва дългогодишният и към този момент единствен член на европейските либерали - Движение за права и свободи.

Междувременно в България се разгарят разногласията за бъдещето на ръководството и успеваемостта на " сглобката " сред " Продължаваме Промяната " и ГЕРБ. Така обявата на " Обнови Европа " предизвика политическа реакция от страна на ГЕРБ.

" Некоалицианният ни сътрудник от през вчерашния ден е член на политическо семейство, с което ние нямаме доста общо. Те са сътрудници дружно с Движение за права и свободи ", разяснява заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев на 8 ноември 2023.

В публична позиция, оповестена на интернет страницата ѝ, " Продължаваме Промяната " отхвърля изказванието, че е член на " Обнови Европа ".

Междувременно " Обнови Европа " поправят страницата си, а известният консуматор в обществените мрежи разгласява съпоставяне. Разликата е, че на страницата на " Обнови Европа " името на " Продължаваме Промяната " към този момент е отстранено и там участва само Движение за права и свободи.



Премиерът Николай Денков обаче продължава да участва на страницата на групата на либералите в Екологичен потенциал, паралелно до френския президент Еманюел Макрон и нидералдския му сътрудник Марк Рюте.

На публично питане на Българска национална телевизия към " Обнови Европа каква е повода за появяването, а след това и за премахването на " Продължаваме Промяната " от листата с членове на демократичното семейство и за какво министър председателят Денков към момента е там, получихме следния отговор от Карол Юлмер, началник " Комуникации " на политическата групировка:

" Групата " Обнови Европа " по простъпка включи " Продължаваме Промяната " като формален член.

Членството в " Обнови Европа " е обусловено от участието в партията АЛДЕ, " Европейската демократическа партия ” (ЕДП) или наличието на европейски народен представител в нашата парламентарна група.

Макар че за нас би било чест " Продължаваме Промяната " да е измежду нашите членове, сега това не е по този начин. " Продължаваме Промяната " не е член нито на АЛДЕ, нито на ЕДП и към момента няма собствен представител в Европейския парламент.

Очакваме с неспокойствие тяхното решение за присъединение след европейските избори през 2024 година

Независимо от това, работим дружно за една по-добра Европа и споделяме полезности и затова асоциираме " Продължаваме Промяната " в нашите извънпарламентарни действия.

Г-н Денков взе участие в нашата лидерска среща. Ние публикуваме на уеб страницата ни водачите, които са взели участие. Няма процедура за водачи ”.

Казусът е образец по какъв начин инцидентно или предумишлено уловена неточност може да провокира пояснения от забърканите, без евентуално да са подозирали, че ще се окажат в сходна обстановка.

Заключение: Твърдението, че " Продължаваме Промяната " са членове на " Обнови Европа " е манипулативно. " Продължаваме промяната " поддържа близки връзки с европейските либерали, само че все още не е фиктивен член на обединяването, нито на която и да е друго европейско политическо семейство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР