Европейска интеграция за българската енергетика. Така е озаглавил публикация във

...
Европейска интеграция за българската енергетика. Така е озаглавил публикация във
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: Синдикати и работещи да станат част от бордове на дружества в енергетиката

Европейска интеграция за българската енергетика. Така е озаглавил обява във фейсбук профила си някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов.

Ето какво написа той:

Най-висшата степен на европейската интеграция е силата на демокрацията, мнението на гражданското общество и интеграцията на хората в процеса на взимане на решение. Европейската интеграция е освен правила и задължения. Тя е притежател на права и независимост. Започвам с тези думи, отделяйки главно внимание на българските енергетици и миньори, които бяха някак си пропуснати при вземането значими решения през последните 2 години. Те в огромна степен са в правото си, тъй като през тези две години се използваха странни способи, които не ги допускаха до действително присъединяване при вземането на основни решения. Моят непретенциозен опит от последните 20 години сочи, че няма правилно решение, в случай че то не е в съгласие със синдикатите, работодателите и всички наранени страни от държавните решения. В този подтекст пристигна времето като общество да изправим грешките си.

Фактология:

• Териториалните проекти, част Механизма за обективен преход и Плана за обективен преход, са израз на политиката на Европейски Съюз за европейска интеграция на България, само че в действителност това е политиката, посредством която би трябвало да интегрираме работещите в тези райони.

• Европа мисли за България, само че България би трябвало да мисли за засегнатите, които да бъдат интегрирани. Това е европейската взаимност! Нека следваме тези правила!

Грешките:

• Териториалните проекти за засегнатите райони от общата политика по декарбонизация, въпреки и към този момент поправени, не бяха детайлно коментирани и съгласувани с всички заинтригувани страни.

• Изтекоха описи с неразбираеми планове, които предизвикаха напрежение и неизясненост за бъдещето на хиляди хора.

• Създаде се бездна от съмнение през последните 2 години.

Решенията:

• Крайните стъпки към европейското консолидиране минават през консолидираното на хората, работещи в бранш енергетика и които биха могли да бъдат наранени от общата европейска политика, тъй като Европа планува обезщетения тъкмо за тях.

• В решенията за бъдещето на бранша, би трябвало да вземат участие работещите и синдикатите, тъй като европейската взаимност през европейските средства е планувана за тяхното консолидиране.

• Крайно време е България да се европеизира и да бъде европейска страна по отношение на своите жители и работещи в бранш енергетика, като употребява най-хубавите европейски практики и допусне синдикалните организации в управленията на сдруженията.

• Това ще докара до спомагателна бистрота и недопускане на лобистки планове посредством присъединяване на представителите на синдикатите и работещите като част от бордовете на сдруженията.

• Всички решения по осъществяване на плановете по териториалните проекти, би трябвало да бъдат следени както от Народното събрание от една страна, по този начин и от синдикатите и работещите от втора страна, което ще подсигурява отбрана на публичния интерес.

• Не на последното място Европа чака от нас да не затваряме мощности, а да понижим излъчванията. Това можем да създадем, употребявайки научните постижения.                              


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР