Европарламентът с огромно мнозинство прие резолюция, с която призовава Унгария

...
Европарламентът с огромно мнозинство прие резолюция, с която призовава Унгария
Коментари Харесай

Европарламентът гласува Унгария да остане без пари и право на глас

Европарламентът с голямо болшинство одобри резолюция, с която приканва Унгария да бъде лишена от право на глас в Европейски Съюз и да не получава дотации от Европейски Съюз, до момента в който не организира нужните промени. Депутатите ще оспорят в Европейския съд решението на Европейска комисия, с което през декември 2023 година бяха размразени 10 милиарда евро за Унгария. 345 депутата гласоподаваха " за " резолюцията, 104 - срещу, 29 се въздържаха.

Приетата резолюция не е наложителна, само че както отбелязва Bloomberg, тя ускорява натиска върху Европейската комисия и страните-членки на Европейски Съюз, с цел да заемат по-твърда позиция във връзка с финансирането на Унгария.

" Има обосновано съмнение, че ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен е " купила " единодушието на Унгария да не постанова несъгласие върху започването на договаряния с Украйна за присъединението й към Европейски Съюз, " написа в прессъобщение от Екологичен потенциал. " Върховенството на закона в Унгария е компрометирано. Реформите на държавното управление на Орбан са безусловно незадоволителни. С размразяването на фондовете за Унгария Европейска комисия се поддаде на изнудването на Орбан.(...) Сигналът към президента на Европейска комисия е явен - ние няма да гледаме безучастно по какъв начин тя дава милиарди евро, с цел да се избегне унгарското несъгласие ", изясни Даниел Фройнд, народен представител от " Зелените ".

Европарламентът осъди дейностите на унгарския президент Виктор Орбан, който през декември блокира отделянето на 50 млн. евро за Унгария. Той упорства бързо да се изпълнят поетите задължения за финансиране на Унгария и прикани Европейския съвет да гласоподава такава позиция още на съвещанието си на 1 февруари.

В резолюцията се споделя, че унгарското държавно управление подхваща " преднамерени, непрекъснати и систематични старания ", подриващи основополагащи полезности на Европейски Съюз. " Европейски Съюз не би трябвало да се поддава на шантаж и да търгува стратегическите ползи на Европейски Съюз и неговите съдружници, отказвайки се от своите полезности ", се споделя в резолюцията. Депутатите приканиха за промяна на процеса на взимане на решения в Европейския съюз, " с цел да се постави завършек на злоупотребата с правото на несъгласие и шантаж ".

" Европейският парламент свърши своята работа. Сега всичко зависи от страните-членки ", написа в Туитър финландския евродепутат Петри Сарвама (ЕНП), който бе основател на резолюцията и събра нужните подписи за рекордно малко време.

Прегрешението на Унгария е редовно неспазване на върховенството на правото заради властническо ръководство на премиера Виктор Орбан и неговата партия ФИДЕС. В момента затова са замразени две трети от еврофондовете за Унгария (22 милиарда евро) според Механизма за обвързване на финансирането от Европейски Съюз с върховенството на закона. Орбан има и други грехове, които фоормално не са планувани в Договора за Европейски Съюз, само че спъват действието на Съвета на Европейски Съюз. Той се опълчва на общите политики за санкциониране на Русия, която разгласи страните от Европейски Съюз за вражески, откакто атакува Украйна. Негово несъгласие попречи през декември 2023 година на Европейския съвет да гласоподава помощ от 50 милиарда евро през идващите 4 години за Украйна. Единствено той от европейските ръководители си разреши да се ръкува обществено с съветския президент Владимир Путин, откакто Международният углавен съд го бе оповестил за търсен като военнопрестъпник.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР