Европарламентът даде зелена светлина на новата селскостопанска политика на ЕС,

...
Европарламентът даде зелена светлина на новата селскостопанска политика на ЕС,
Коментари Харесай

25% от преките плащания за земеделие ще са за екомерки

Европарламентът даде зелена светлина на новата селскостопанска политика на Европейски Съюз, осведомиха от пресслужбата на Екологичен потенциал. При договарянията по пакета законодателни промени евродепутатите настояха, че укрепването на биоразнообразието и спазването на законите и уговорките на Европейски Съюз в региона на околната среда и климата ще бъдат от основно значение за използването на реформираната обща селскостопанска политика (ОСП), която ще влезе в действие през 2023 година

Комисията ще преценя дали националните стратегически проекти по ОСП са в сходство с тези задължения. Земеделските стопани би трябвало да ползват практиките, щадящи климата и околната среда. Държавите членки ще бъдат задължени да подсигуряват, че минимум 35% от бюджета за развиване на селските региони и минимум 25% от директните заплащания са ориентирани към ограничения в региона на околната среда и климата.

Членовете на Екологичен потенциал потвърдиха, че минимум 10% от директните заплащания ще се употребяват за подкрепяне на дребните и междинните аграрни стопанства и че минимум 3% от бюджета на ОСП ще бъдат предоставяни на млади аграрни стопани. Те също по този начин настояха спешен запас с годишен бюджет от 450 млн. евро да бъде непрекъснато разполагаем на земеделските стопани и да ги подкрепя при неустойчивост на цените или на пазара.

По гледище на Народното събрание трудовите правила в европейското селско стопанство ще бъдат по-добре следени, а нарушаванията ще бъдат глобени, с помощта на съдействието сред националните инспектори по труда и разплащателните организации по ОСП.

Информацията за крайните получатели на поддръжката от Европейски Съюз ще бъде по-прозрачна с помощта на инструмента на Европейски Съюз за добиване на данни, до който страните членки ще получат достъп. Този инструмент ще спомогне за определяне на риска от измами посредством сравнение с информацията в обществените бази данни.

Настоящите правила за ОСП бяха удължени след 31 декември 2020 година и сменени с преходни правила до края на 2022 година След като бъдат утвърдени от Съвета, новите правила ще се ползват от 1 януари 2023 година

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР