Европа започва да търси възможности за справяне със задълбочаващото се

...
Европа започва да търси възможности за справяне със задълбочаващото се
Коментари Харесай

Разпадът на ядрената сделка и напрежението между Иран и САЩ притесниха Европа

Европа стартира да търси благоприятни условия за справяне със задълбочаващото се напрежение към Иран след удара в Ирак предходната седмица и острата замяна на реплики сред Техеран и Вашингтон. Представители на Париж, Берлин и Лондон ще обсъдят обстановката през днешния ден, срещи ще има и сред страните, членуващи в НАТО за обучителната задача на Алианса в Ирак, а поканата за иранския външен министър, отправена от Брюксел, остава отворена.

Снощи ислямската република разгласи, че се отхвърля да извършва всички задължения по нуклеарната договорка от 2015 година (от която Съединени американски щати се изтеглиха преди година и половина). Преоценката на отговорности по съглашение, което европейците се пробват да спасят, се очакваше авансово. Същевременно тя съответства с ескалацията след убийството на командира от поделението на иранската революционна армия " Ал Кудс " Касем Солеймани при американски въздушен удар.

За европейските столици американската политика към Иран " сбъдва най-лошите им прогнози - те предупреждаваха администрацията на (американския президент Доналд) Тръмп, че изтеглянето от иранската нуклеарна договорка ще задейства верига на ескалаця с Иран - стават действителност, " написа за " Политико " Ели Геранмайе от Европейския съвет за външна политика. Ядрената договорка остава в сърцето на европейската политика към Иран, отбелязва тя.

" Най-лошите прогнози се сбъдват "

Разломът по иранския въпрос от двете страни на Атлантическия океан се прояви и във обстоятелството, че Съединени американски щати не бяха уведомили европейските си сътрудници за идния удар. След мнения от Брюксел, че всички страни би трябвало да бъдат призовани към въздържаност и от Франция - че европейците са се събудили в един " по-опасен свят ", Вашингтон обаче окачестви тези реплики като " не изключително потребни ".

Същите думи обаче употребява немският външен министър Хайко Маас, с цел да окачестви заканите на президента Тръмп, че ще глоби Ирак, в случай че страната изгони бойците на Съединени американски щати (парламентът в Багдад одобри през вчерашния ден такава резолюция). Маас добави, че европейците ще би трябвало да беседват още веднъж с Иран и да подходят " отговорно ", защото " оповестеното не подхожда на съглашението. "

За Франция през днешния ден фокусът бе върху заплахата от " Ислямска страна ". " Винаги би трябвало да се питате кого обслужва неустойчивостта и кой печели от нея, " сподели за радио " Франс ентер " френският финансов министър Брюно льо Мер. " От неустойчивостта в Близкия изток през днешния ден печели единствено една организация: " Ислямска страна "... (и ситуацията) ще увеличи терористичната опасност над Франция и Европа. "

Европейски Съюз към този момент няма да трансформира наличието в района

Вчера и английският външен министър Борис Джонсън разяснява обстановката с апел към американския президент Доналд Тръмп да " деескалира " напрежението с Иран. За разлика от ръководещите в Париж и Берлин Джонсън даде по-недвусмислена поддръжка на утвърждения от Тръмп удар и сподели, че Лондон " няма да съжалява " за убийството на Сюлеймани. След диалог с френския президент Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел (която отива в Москва в събота по покана съветския водач Владимир Путин, с цел да приказва за Близкия изток) обаче Джонсън добави: " Ясно е, че всички апели за отговор или възмездие ще доведат единствено до повече принуждение в района, а те не са в безстопанствен интерес. "

Тримата водачи споделиха в взаимно изказване през вчерашния ден, че " незабавно е нужна деескалация " и " сегашният цикъл на насилието би трябвало да бъде спрян ".

Върховният представител на Европейския съюз във външната политика и сигурността Жозеп Борел в това време чака отговор от иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, който предложения в Брюксел, с цел да бъдат разисквани и нуклеарната договорка, и обстановката след убийството, в отговор на което Иран даде обещание " безмилостно възмездие ", а Ирак (чиито бойци, някои от тях представители на институции с места в Народното събрание, бяха измежду жертвите на удара) прикани за евакуиране на всички непознати войски.

Междувременно представител на Европейската комисия (в Ирак има и бойци от страни, членуващи в ЕС) съобщи, че съюзът към този момент не планува смяна на наличието в района, само че изказване на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се чака по-късно през днешния ден. Според представителя към този момент няма отговор от Техеран на поканата на Борел, само че тя няма да бъде оттеглена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР