Европа за нас не е чужбина, България е част от

...
Европа за нас не е чужбина, България е част от
Коментари Харесай

Карадайъ в Брюксел: Нарушителят на конституцията да каже кой е в основата на корупцията у нас

Европа за нас не е чужбина, България е част от Европейски Съюз. Това съобщи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред български публицисти в Европейския парламент в Брюксел. Той уточни, че нашата страна има доста споделени проблеми с останалите европейски страни. Сред тези проблеми по неговите думи е въпросът със законността.
 
Когато някой има информация за закононарушения, той е задължен да сезира съответните способени органи, в това число жителят Кирил Петков, без значение каква позиция заема през днешния ден, добави Карадайъ във връзка думите на премиера Петков, че съгласно него "хората, които са в основата на корупцията в България, са несъмнено 20 индивида ".
 
"Нарушителят на конституцията " упреква съответни хора в корупция и, в случай че основният прокурор не се е самосезирал, очевидно ще има потребност някой да го сезира, съобщи Карадайъ.
 
Председателят на Движение за права и свободи заяви, че при работните му срещи в Брюксел е получил поддръжка за законопроектите на партията, свързани с промяна на правораздаването у нас. По основни тематики за България сме подготвени да търсим политически консенсус, съобщи Карадайъ и уточни измежду тези въпроси върховенството на закона.
 
По неговите думи Движение за права и свободи предлага законовите промени в този момент, тъй като в последните 12 години партията е била в съпротива и не е разчитала на поддръжка от останалите в Народното събрание. Не сме виждали теоретична опция за болшинство тези хрумвания да станат закони, в този момент виждаме новата власт - тя е много самонадеяна, позицията й е на самодостатъчност, историята стартира от тях, съобщи Карадайъ. По неговите думи в този момент има вяра за приемане на законовите промени, в случай че желанията на болшинството са съществени.
 
Дайте да създадем една промяна на правосъдната система и да не се постанова всяка година да променяме системата напълно, прикани той.
 
По неговите думи задачата на закриването на профилираните съдилища и прокуратури е само политическа. Карадайъ изрази подозрение, че тези планове може да са свързани и с частен интерес, и настоя за разбор на активността на профилираните структури.
 
Той сложи въпроса къде остава българската правосъдна система, когато се следват постановени ограничавания от непознати страни. По неговите думи с обсъжданите лични промени "се изчерпват " желанията за промени в българската правосъдна система. Някои политици схващат антикорупционните органи като да назначат свои хора, разяснява Карадайъ.
 
Председателят на Движение за права и свободи уточни, че при всичките срещи в Брюксел получава утвърждение по законопроектите на партията, свързани с преустановяване на издаването на "златни паспорти " и инспекция на всички към този момент издадени, както и за отпадане на условието за липса на двойно поданство на претендентите за министър председател, министри и народни представители. Карадайъ посочи в отговор на въпрос, че за двойно поданство на претендентите за президент към този момент не са водени диалози за конституционни промени.
 
По неговите думи предстоят срещи с всички групи в Народното събрание, с цел да се чуят и техните хрумвания за правосъдна промяна, "а не да се приказва и да се мисли за промяна на персони ". Карадайъ посочи, че депутатът Делян Пеевски не е бил предмет на срещите в Брюксел.
 
Източник: dnes.dir.bg
 
 
 
 
 
  
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР