Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите

...
Европа ви очаква. Очакваме и се надяваме, че ще направите
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в РСМ: Европа ви чака, сега е моментът да продължим заедно напред - Снимки

Европа ви чака. Очакваме и се надяваме, че ще извършите още една крачка към нашия съюз. Днес съм тук, тъй като имам вяра, че това е моментът да продължим напред към нашето общо бъдеще в Европейски Съюз със Северна Македония като пълновръстен член.

Това съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обръщението си към депутатите в македонския парламент в границите на днешното пленарно съвещание.

В изявлението си тя акцентира постигнатите от Скопие триумфи по пътя към еврочленството и акцентира, че е настъпил моментът „ всички да отправим взор напред и да използваме опцията да стартираме договаряния за присъединение и да работим дружно по пътя, който ще ви води до ЕС”.

„ Много от вас са разочаровани, че страната ви към момента не е почнала договаряния за присъединение. Аз също. Европейската комисия през последните 13 години предлага започване на договаряния и, несъмнено, бяхте бъдете разочаровани, че договарянията с Европейски Съюз не започнаха незабавно след Преспанското съглашение. Това беше горчиво, само че вие в никакъв случай не се отказахте. Всички ние дружно в никакъв случай не се отказахме. Заедно следвахме фантазията си за Европейски съюз и дружно ще превърнем тази фантазия в реалност”, съобщи Фон дер Лайен.

Тя увери, че седмица слез приемането на френското предложение от страна на районен съд Македония договарянията ще може да стартират.

„ Всички вие сте осведомени с това модифицирано предложение. То пази вашите ползи и взема поради опасенията на всички страни. Бъдете сигурни, че Европейска комисия постоянно е била до тази страна, на ваша страна и продължава да стои на ваша страна”, акцентира Фон дер Лайен.

По време на изявлението на ръководителя на Европейска комисия в лявата страна на залата представителите на опозицията издигнаха лозунги „ Предатели на народа”, „ Народът сподели НЕ, осъзнайте се”, „ Езикът е идентичност”, „ Чеда на заевизма, връщате фашизма”. Много от тях бяха облечени с фланелки с надпис „ НЕ”. Лист със същия надпис беше оставен и на катедрата, зад която беше застанала Урсула фон дер Лайен.

В парламентарната зала участваха президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, с които ръководителят на Европейска комисия организира преди този момент срещи, както и непознати дипломати.

За през днешния ден е планувано провеждането на парламентарна сесия, на която депутатите ще обсъдят предоставената от държавното управление Информация по отношение на наличието на предлагането за преговорната рамка за договарянията за присъединение на Република Северна Македония към Европейския съюз, препоръчано от председателството на Франция на Съвета на Европейския съюз на 30 юни 2022 година, след което ще би трябвало да бъдат признати заключенията и насоките, които ще бъдат предадени на държавното управление.

Още преди началото на парламентарната сесия протестиращи блокираха булеварда пред постройката на Народното събрание, скандираха „ Предатели” и издигнаха лозунги „ Смърт на фашизма на ЕС”, „ Свобода за Македония”, " Македонците се борят за своята правдивост ", " Искаме независимост, не желаеме протекторат ", " Предложение, скроено с шампанско на масата, единствено изменник може да гласоподава ", заяви БГНЕС.

Докато по високоговорителите звучеше речта на Фон дер Лайен, против Народното събрание полетяха яйца и тоалетна паница, а по асфалта бяха оставени „ кървави” отпечатъци от ръце, намазани с алена багра и с посланието „ Ръцете ни кървят за Македония”.

Точно до огражденията пред формалния вход на Народното събрание протестиращите бяха сложили гилотина с алено знаме с петолъчка и надпис „ Френско предложение”.

Недоволните от приемането на френското предложение обявиха, че Европейски Съюз няма суверенното право да слага ултиматуми и страната да одобри нещо, което би означавало смяна на идентичността. „ Никога северна, единствено Македония”, скандират протестиращите и за следващ ден развяват флагове със Звездата от Вергина, която е неразрешена по силата на Преспанския контракт с Гърция.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР