Европа трябва да е благодарна на Турция за снабдяването с ...

Европа трябва да е благодарна на Турция за снабдяването с

Путин с тайно предложение към Ердоган, надява се да заобиколи европейските санкции през Турция -

Европа би трябвало да е признателна на Турция за снабдяването с природен газ от Русия - това е декларирал при срещата си с турския президент Реджеп Таип Ердоган президентът на Русия Владимир Путин, представен от Анадолската Агенция. Путин и Ердоган организираха четиричасова среща в резиденция „ Рус “ в Сочи. Разговорът сред двамата водачи беше втория за последните 17 дни, напомня турската организация.

В протоколната информация за диалозите в Сочи липсват изненади. Според " Вашингтон пост ", обаче, Путин е отправил скрито предложение към Ердоган, с вяра да заобиколи западните наказания благодарение на Турция.

В началото на закритата част на договарянията съветският президент благодари на Ердоган за помощта в постигането на съглашение за доставките на зърно от Украйна:

„ С вашето присъединяване беше решен въпросът за доставки на зърно от Украйна и желая да ви благодаря. “ – съобщи Путин. Държавният глава на Русия приказва и за „ Турски поток “, като го назова един от най-важните пътища за доставка на съветски газ за Европа.

„ Бих желал да отбележа, че „ Турски поток “, чието строителство ние с вас завършихме преди време, през днешния ден е една от най-важните артерии за доставяне с съветски газ. “ – сподели Путин и добави, че потокът работи безаварийно и европейските сътрудници би трябвало да са признателни на Турция за това.

Путин загатна, че се надява на подписването на меморандум за развиване на търговско-икономическите връзки. Ердоган и съветският му хазаин са разискали и ситуацията в Сирия, на която Турция отделя изключително внимание.

Втората за три седмици среща на двамата водачи даде самочувствие на Ердоган да изтъкне, че срещата в Сочи демонстрира ролята на Турция и Руската федерация в района.

Според „ Вашингтон пост “, обаче, Путин е направил на Ердоган скрито предложение, с чиято помощ се надява да отстрани западните наказания против Русия. Според американското издание, на което се базират и съветски организации, Москва е предложила на Анкара да й разреши да изкупи дялове в турските нефтопреработващи фабрики, нефтените терминали и резервоари. Така в Кремъл се надяват да скрият същинския генезис на нефта и да заобиколят ембаргото на Евросъюза.

Руската страна е помолила също Турция да позволи на промишлени компании да работят и отвън границите на свободните стопански зони. Москва е отправила молба и за това няколко държавни турски банки да открият кореспондентски сметки за съветските банки. Ердоган от своя страна се надява на Руско единодушие за провеждането на военна интервенция против кюрдите на територията на Сирия.

„ Вашингтон пост “ разяснява, че към този миг не може да се каже ще удовлетвори ли Анкара молбите на Русия, защото турските компании и банки могат да попаднат под опасност на вторични наказания и да изгубят достъпа си до западните пазари.

Високопоставен турски чиновник, в отговор на въпроси на американското издание по отношение на съветското предложение, не разяснява детайлностите, само че споделил, че страната му остава „ отдадена на независимостта и суверенитета на Украйна “. Той е добавил, че Турция " по принцип се придържа стриктно към глобите, наложени от Организация на обединените нации ".

Източник: offnews.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg