Европа става водеща дестинация за американския втечнен природен газ (ВПГ)

...
Европа става водеща дестинация за американския втечнен природен газ (ВПГ)
Коментари Харесай

ЕС бяга от Русия и се обръща към американския ВПГ

Европа става водеща дестинация за американския полутечен природен газ (ВПГ) през предходната година, защото доста европейски страни понижават вноса на газ от Русия, се споделя в разбор на Анадолската организация.

Съединени американски щати са нараснали каузи си в международната търговия с ВПГ от 1% през 2016 година на 21% до края на 2023 година, с цел да се трансфорат в най-големия експортьор на ВПГ в света. Те са изнесли 84,3 млн. тона полутечен природен газ на международните пазари през предходната година.

Следват Австралия със 78,9 млн. тона и Катар със 78,5 млн. тона.

Съединени американски щати реализираха първия си експорт на международния пазар на полутечен природен газ през 2016 година и техният дял се усилва последователно с всяка последваща година. През 2017 година износът представляваше 5% дял от пазара, а по-късно се усили до 7% през 2018 година, 10% през 2019 година, 13% през 2020 година, 18% през 2021 година и 20% през 2022 година

Миналата година международното предложение на ВПГ се е нараснало с 2% до 395 млн. тона, което съставлява растеж от 7,3 млн. тона спрямо миналата година.

Според данните на CEDIGAZ Съединени американски щати са били най-големият мотор на международното предложение на ВПГ освен през 2023 година, само че и през последните пет години.

Забележително е, че общото предложение от райони отвън Съединени американски щати остава в застой от 2019 година до 2023 година

Само през 2023 година Съединени американски щати са нараснали износа си до 84,3 млн. тона, допринасяйки с 6,7 млн. тона за растежа на световното предложение на ВПГ.

Ръстът на американския износ значително се дължи на стартирането в употреба на завода за полутечен природен газ Freeport през първото тримесечие на 2023 година, който беше затворен заради пожар през юни 2022 година

Бягството на Европейски Съюз от Русия

Миналата година главната дестинация за американския ВПГ беше Европа, която понижи покупките си на природен газ от Русия.

Американският ВПГ беше решение за доста страни в Европа, които се противопоставяха на закупуването на природен газ от Русия и бяха наложили „ ембарго “ върху износа си.

Поради мекото време и намаляващото търсене през последните две зими Европа не се сблъска с ограничавания в доставките и реши да размени съветския полутечен природен газ с американски.

От изнесения от Съединени американски щати полутечен природен газ 67 % е продаден на Европа, 25 % - на Азия, 7 % - на Южна и Централна Америка, а 1 % - на други страни.

Страната, внесла най-вече полутечен природен газ на международния пазар, е Китай - 70,5 млн. тона. Следват Япония с 66,1 млн. тона и Южна Корея с 44,2 млн. тона.

Най-големите вносители на ВПГ в Европа са Франция с 21 млн. тона, Испания със 17,2 млн. тона и Нидерландия с 15,7 млн. тона. Вносът на полутечен природен газ в Турция е намалял със 7,7% на годишна база до 10,5 млн. тона. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР