Европа ще предприеме мерки срещу бързата мода с конкретни предложения

...
Европа ще предприеме мерки срещу бързата мода с конкретни предложения
Коментари Харесай

Европейският съюз готви мерки срещу бързата мода

Европа ще предприеме ограничения против бързата мода с съответни оферти за основаването на облекла, които са по-издръжливи и могат да се поправят и рециклират.

Стратегията за устойчиви текстилни материи, която би трябвало да бъде показана през днешния ден, ще бъде ориентирана към облеклата на всеки стадий от използването им, включително дизайна, поправката и преработването.

Инициативата има за цел да поддържа пазара на стабилно създавано облекло.

Производителите ще би трябвало да подсигуряват, че облеклата им са екологични и издръжливи.

Потребителите пък ще получават повече информация за това по какъв начин да употребяват неведнъж, поправят и рециклират облеклата си.

Правилата, които се чака да бъдат оповестени от Европейската комисия, имат за цел основаването на дълготрайни артикули, които могат да бъдат употребявани доста пъти вместо да бъдат носени няколко пъти и изхвърляни по-късно, споделя пред BBC Йона Попеску от Environmental Coalition on Standards.

" Комисията има цел да постави завършек на бързата мода, като вкара правила за материите, които могат да бъдат употребявани на европейския пазар, " споделя тя.

Подобни правила ще важат и за неща, като електроника и мебели, според Инициативата за устойчиви артикули, добавя тя.

Смята се, че по-малко от 1% от всички облекла в международен мащаб се рециклират.

Според Европейската организация за околна среда, потреблението на облекла в Европа оказва четвъртия максимален неподходящ резултат върху околната среда и климата - след храните, жилищата и превоза.

За всеки човек в Европейски Съюз потреблението на текстил изисква 9 куб. м. вода, 400 кв. м. земя, 391 кг. първични материали и предизвиква въглероден отпечатък от към 270 кг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР